Događaj visokog rizika: Danas je jubilarni Zagreb Pride

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Povorka ponosa okuplja se u 14 sati na Trgu žrtava fašizma, odakle kreće centrom grada do Zrinjevca, gdje je organizovan i koncert.

Gay pride / 24sata.info

Organizatori 10. Zagreb Pridea pozvali su sve da im se pridruže i pruže im podršku bez obzira na seksualnu orjentaciju. Uprkos nedavnim događajima u Splitu, kada je tamošnji prvi Gay Pride završio sa više povrijeđenih, ističu kako nema straha, te ne očekuju nerede na današnjem Zagreb Prideu.

Prošle se godine na Zagreb Prideu okupilo nešto više od hiljadu učensika, a očekuje se da će danas povorka biti veća.

Ali, dok aktivistica Karla Horvat Crnogaj i njene kolege tvrde da već mjesecima sarađuju sa policijom, iz MUP-a su izrazili nezadovoljstvo saradnjom sa organizatorima. Homoseksualna udruženja, tvrde, ignorisala su njihove savjete, tačnije nisu promijenili trasu kojom će prolaziti, iako je u MUP-u smatraju rizičnom.

"Kretat će se Varšavskom, Cvjetnim trgom i Preradovićevom, a od Grada nisu zatražili dozvolu za povremenu regulaciju saobraćaja. Osim toga, na tom se potezu nalazi niz objekata, na primjer, ima puno terasa kafića. Predlagali smo dva druga rješenja, ili da se kreću od Gundulićeve, Masarykove do Zrinjevca, ili da od Grada zatraže zatvaranja toga dijela grada, ali ništa od toga nisu prihvatili", kazao je Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a.

Zagrepčanima bi se trebali pridružiti gosti iz Splita, njih stotinjak, a 50 učesnika na putu je iz Beograda. Svoj dolazak najavili su i brojni drugi iz svih zemalja regije, prenose hrvatski meidji.

Organizatori nasilje ne očekuju te smatraju kako će policija odraditi svoj posao. Krunoslav Borovec je istakao kako će povorku osiguravati najveći broj policajaca do sada.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar