VIDEO / Još jednom ulovljena pirana: Mogu li na ovim prostorima prezimiti?

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Još jedna pirana ulovljena je na obalama Dunava kod Aljmaša! Odakle pirane u hrvatskim rijekama? Nekoliko je teorija. Prva, da su ribe puštene iz privatnih akvarija u rijeke.

VIDEO / pirana / dnevnik

Druga, da su uslijed velikih poplava uspjele pobjeći iz austrijskih i mađarskih uzgajališta, jer su i tamo ulovljeni primjerci ove grabežljivice, piše Dnevnik.hr.

Darko Moštek na obali Dunava nadao se somu 'kapitalcu'. No, na udicu mu se upecala južnoamerička grabežljivica. 'Kad sam je izvadio, na udici je bila crvenkasta, čudna riba. Ribič kraj mene rekao mi je da je to pirana', ispričao je Moštak.

Krvoločna riba drugi je ulov u hrvatskim rijekama u sedam dana. 'To su ribe vrlo popularne u akvaristici pa je pretpostavka da ih je neko namjerno bacio u rijeku', rekla je dr. Ingeborg Bata. Mađari i Austrijanci poznati su po velikim uzgajalištima tropskih riba.

I tamo su pronađene u Dunavu pa domaći ribiči sumnjaju da su susjedi u rijeku bacili cijelo jato pirana. U Osijeku su već predmetom šale, ali Osječani ne strahuju. 'Sigurno se bućkam u Dravi, kao i stotine i hiljade drugih Osječana', rekao je Marko Novokmet.

Amazonski 'podstanari' u rijekama ne bi trebali zabrinjavati ni ribiče ni kupače. Pirane ovdje ne mogu prezimiti, kamoli se razmnožavati. 'Nikada neće napasti plijen koji je puno veći od nje, znači ne napada čovjeka', kaže dr. Bata. No, prizvuk Amazonije u dunavskom slivu budi maštu ribiča.

Ako su ribe bačene iz privatnih akvarija u rijeku, po pitanju zakona to je nedorečeno. Napuštanje životinja je direktno zlostavljanje. Kazna iznosi od 15.000 do 50.000 kuna. No, teško se ulazi u trag takvim ljudima.

Ako kupite zmiju u dućanu, odmah ćete biti registrirani, a potom i lakše pronađeni ako ste je odbacili u prirodu. No ako kupite piranu to se ne evidentira!

Za ovakve slučajeve nadležna su dva ministarstva: kulture i poljoprivrede. Oni mogu kazniti neodgovorne, ali ovdje je riječ o nepoznatim počiniteljima, pa je za pretpostaviti da će pirane u hrvatskim rijekama dugo ostati velika zagonetka.

'Ispuštanje, namjerno ili nenamjerno takvih životinja u prirodne eko sisteme u Hrvatskoj predstavlja veliki problem i veliku opasnost i ono je naravno zabranjeno zakonom o zaštiti prirode. Predviđene su kazne za ljude koji puste takvu egzotičnu životinju u prirodu', rekla je Zrinka Domazetović, iz Ministarstva kulture, odjela za zaštitu prirode.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar