Broj stradalih u Albaniji porastao na 18

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Broj mrtvih nakon razornih zemljotresa u Albaniji porastao je na 18, prenosi CNN pozivajući se na savjetnika za medije albanskog premijera, Endrija Fugu.

Foto: Reuters

Povrijeđeno je više od 500 ljudi, mnogi su u teškom stanju, a prouzrokovana je i materijalna šteta na objektima u više gradova.

Zemljotres jačine 6,4 stepena osjetio se širom Balkana, a praćen je manjim podrhtavanjima tla.

Zemljotres u Albaniji srušio je najmanje tri stambene zgrade dok su građani spavali, a spasilačke ekipe su na terenu i rade na spašavanju osoba, za koje se vjeruje da se nalaze ispod ruševina.

"To je dramatičan trenutak u kojem bismo trebali sačuvati smirenost, ostati jedni pored drugih kako bismo se nosili s ovim šokom", rekao je premijer Edi Rama.

Ministarstvo zdravstva objavilo je da je oko 600 ljudi povrijeđeno, a neki su u teškom stanju.

Albanski institut za geološke nauke, energiju, vodu i okoliš objavio je da je epicentar zemljotresa zabilježen 15 km od grada Drača, na dubini od 38 km.

Nastava je prekinuta u školama u Tirani, Draču i Lezhi.

U Tirani i drugim gradovima u Albaniji građani su napustili domove i ostaju na otvorenom. Zemljotres je uzrokovao brojne telekomunikacijske probleme i isključenje struje u nekoliko gradova širom zemlje.

Zemljotres se osjetio i u sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH.

Vlasti su pozvale građane u najugroženijim područjima da ostanu izvan svojih domova i izbjegavaju vožnju u pogođenim područjima kako bi hitnim vozilima omogućili pristup.

"Sve vladine agencije su u pripravnosti i intenzivno rade na spašavanju života u Draču i Thumaneu", rekao je Rama.

Oko 400 vojnika postavljalo je šatore u Draču i u Fuše Kruju kod Thumanea, na sjeveru, kako bi smjestili preživjele koji su ostali bez domova.

Rama je rekao da su pomoć pružile susjedne zemlje, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države. Do kasno ujutro Grčka, Italija, Kosovo, Turska, Crna Gora, Rumunija i Srbija poslale su spasilačke ekipe u Albaniju.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar