Dejanović: U regionu jedino Srbija bilježi rast broja beba

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Srbija za devet mjeseci ove godine bilježi porast od 612 novorođenih beba, dok je u zemljama regiona evidentiran pad, rekla je ministar u Vladi zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Foto: Ilustracija

"Prošle godine, na ovaj dan, imali smo podatak da su samo 17,3 odsto ukupnog stanovništva činili mladi", rekla je ona za RTS, te dodala da statistika za ovu godinu kaže da je Srbija po tom pitanju u promilima u boljem položaju.

Ona je dodala da je analiziran broj novorođenih beba od početka januara do kraja septembra u svim državama sa kojima je Srbija živjela u prethodnoj Jugoslaviji, kao i u Albaniji, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

"Sve ove države beleže pad broja novorođenih beba, kod nas je porast od 612 beba, tako da smo jedini pozitivni", rekla je Dejanovićeva, izrazivši nadu da će se ovaj parametar popraviti u narednom periodu.

Govoreći o siromaštvu, ona je iznijela podatak da zbog siromaštva svakog dana u svijetu umre 22.000 mališana.

"U romskim naseljima, 38 odsto nema vodu za piće, u 60 odsto nema kanalizacije i deca su diskriminisana u pogledu najelementarnijih prava. Sve se ovo popravlja u poslednjih desetak godina", istakla je ona.

Prema njenim riječima, najviše su diskriminisana djeca sa posebnim potrebama, romska djeca, dok djeca u ruralnim sredinama žive u neuporedivo lošim okolnostima, posebno djeca za koju ne važi princip inkluzije u pogledu školovanja.

"Spadamo u one države koje imaju visok indeks prekinutog detinjstva. Američko ministarstvo za rad konstatovalo je da Srbija spada u 12 zemalja, od 131 koliko je analizirano, koje su značajno napredovale u pogledu najtežih oblika rada u koji su deca uključena", kaže ona.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar