Uz posredovanje Macrona sastali se Thaci i Vučić

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je francuski predsjednik Emmanuel Macron današnjim sastankom sa njim i Hašimom Tačijem, predsjednikom Kosova, želio da pokaže posvećenost Evropske unije Kosovu kao problemu na evropskom tlu, te da je on ponovio stav Srbije da dijalog može biti nastavljen ako Priština ukine takse.

Foto: AA

Na pitanje novinara, kojima je prenio o čemu je bilo riječi u susretu Macrona sa njim i Tačijem, da li je Macron ovim sastankom želio da se aktivnije uključi u rješavanje kosovskog problema i što prije vrati dvije strane dijalogu, Vučić je kazao da nema sumnje u to da Francuska i Evropa žele da imaju najznačajniju ulogu po tom pitanju, poštujući Amerikance i sve druge.

"Francuski predsjednik je to rekao prije svega misleći na sebe i njemačku kancelarku, kao i evropske institucije", naglasio je on.

Upitan da li je Macron insistirao na ukidanju taksi, Vučić je podsjetio da je šef francuske države već bezbroj puta o tome govorio.

"Zna to i Tači. Nije to pitanje o kojem se raspravlja, svi znaju za to i to je stvar koja se podrazumijeva. Čekamo da ukinu takse pa da razgovaramo, naravno, ako žele da razgovaramo o postizanju kompromisa", rekao je Vučić.

Macron je, kaže, želio na tom, nenajavljenom sastanku, da čuje kakva je situacija:

"Ja sam bio realističan, pomalo pesimističan, bio otvoren i rekao istinu", prenio je on.

Kazao je da je Tači govorio kako će vlada u Prištini biti formirana početkom decembra.

"Ja sam rekao da neće biti tako, kao i obično, pa je Tači rekao 'onda, dobro, sačekajte do januara'", dodao je Vučić.

Vučić je istakao da je pozicija Srbije nepromijenjena i da će nastaviti dijalog kada Priština ukine takse.

"Kada ukinu takse možemo da sjednemo za sto", ponovio je Vučić.

Thaci je na ovom sastanku, kako se navodi u saopštenju, potvrdio je da je Kosovo spremno da nastavi dijalog sa Srbijom u potrazi za mirovnim sporazumom “koji će donijeti obostrano priznanje i članstvo Kosovu u Ujedinjenim nacijama i tako otvoriti put za razvoj i integraciju Kosova u NATO i Evropsku uniju”.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar