Kitarović: Najveći uspjeh što sam Hrvatsku izvukla iz regiona

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kao svoj najveći uspjeh u prvom mandatu navela je to što je "izvukla Hrvatsku iz regiona" /prostor bivše Jugoslavije/ i ocijenila da je bila iznad ideoloških podjela.

Kolinda Grabar-Kitarović / 24sata.info

Kitarović se na predstavljanju izbornog programa u Zagrebu obratila, kako je navela, "Hrvaticama i Hrvatima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i svijetu" i poručila da je Hrvatsku pozicionirala u centralnu Evropu i Mediteran.

Ona je za probleme države okrivila SDP koji je imao vlast nekoliko godina, tvrdeći da je zemlja tada zadužena i da je tadašnja vlast od Hrvatske naparavila "slučajnu državu".

Kitarević je promovisala izborni slogan: "Predsjednica. Jer Hrvatska zna", pred vrhom HDZ-a, koji joj pruža podršku na izborima.

Ona je kao dio svog programa navela i hrvatski identitet, koji, kao navodi, treba promovisati kroz jezičnu kulturu u školama i na fakultetima.

Također, najavila je da će se boriti za očuvanje kulturnog i političkog identiteta Hrvata u BiH, prenose hrvatski mediji.

Kitarović se zalaže za bolji ekonomski razvoj Hrvatske, promovisanje demokratije te nultu stopu tolerancije na nasilje.

Ona želi jačanje hrvatske vojske i policije, a kao posebnu tačku programa navela je - hrvatski optimizam.

Na skupu je govorio i premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji je Kolindu Grabar-Kitarović nazvao "globalnim hrvatskim brendom".

Voditelj na promociji bio je poznati tv voditelj Oliver Mlakar. On je o Kitarović govorio biranim riječima i istakao da je najavljuje "sa ponosom" .

Izbori za predsjednika Hrvatske bit će održani krajem decembra ove godine, a eventualni drugi krug nakon Nove godine.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar