Zaev: Ne pada nam na pamet da idemo u Evroazijsku uniju

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da njegovoj zemlji "ne pada na pamet" da se priključi Evroazijskoj uniji i istakao da je Evropska unija jedina opcija.

Zoran Zaev / 24sata.info

"Nema takvog poziva. Ni na pamet nam ne pada da se priključujemo Evroazijskoj uniji i nadam se da takav poziv neće ni doći", rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Kako su prenijeli lokalni mediji, ruski predstavnik u EU Vladimir Čizov je na Evroazijskom ekonomskom forumu u Verni rekao da su Sjeverna Makeoonija i Albanija dobili pozivnice da se priključe Evroazijskoj uniji, nakon što nisu dobili datum za početak pregovora sa EU.

U Sjevernoj Makedoniji će u aprilu naredne godine biti pdržani prijevremeni parlamentarni izbori izazvani time što je Evropska komisija 18. oktobra po treći put odložila davanje datuma za početak pregovora zbog veta Francuske.

Na sastanku lidera parlamentarnih stranka, kod šefa države, na kojem je donijeta odluka o vanrednim izborima svi su se složili da je EU jedna opcija, a Zaev je u jednom intervjuu odbacio kao neprihvatljivo razmišljanje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da bi nekim zemljama kandidatima za članstvo u EU moglo da se ponudi strateško partnerstvo.


(BETA)

Pošaljite Facebook komentar