Šarec: Sjeverna Makedonija odmah zaslužuje odluku EU-a o početku pregovora

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Sjeverna Makedonija zaslužuje da već sada dobije zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora s EU-om, izjavio je u četvrtak u Bruxelleswu pred početak sastanka lidera zemalja članica EU-a slovenski premijer Marjan Šarec, te upozorio na moguće posljedice ako to izostane.

Marjan Šarec / 24sata.info

Ako danas iz Bruxellesa Sjeverna Makedonija ne dobije zeleno svjetlo, stvari bi mogle postati "nepredvidive", kazao je Šarec pred početak sastanka na kojemu je jedna od tema i proširenje EU-a.

"Bilo bi lijepo da se EU drži svojih obećanja, a znamo inače da je pregovarački proces za ulazak u punopravno članstvo dug, vrlo dug i da se ništa ne događa preko noći", kazao je Šarec novinarima u vezi rezervi koje glede otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ima Francuska.

Razumijem inače stajalište da je još mnogo toga nedorečenoga i da se proširenje EU-a u ovom trenutku možda nekome ne čini potrebnim, ali početak pregovora svakako ne znači kraj tog procesa, kazao je Šarec, dodavši da odgađanje početka pregovora mnogo toga stavlja na kocku, s obzirom na to da bi to bio značajan poticaj Sjevernoj Makedoniji, posebno s obzirom na burnu povijest i odnose na Balkanu.

Slovenija ne zagovara pristup da do pregovora s Sjevernom Makedonijom i Albanijom dođe u "paketu", ali ako je netko napravio sve što se od njega za pregovore očekivalo, onda zaslužuje da se s njime otvore pregovori o pristupanju, iznio je Šarec, dodavši da bi takva odluka bila poticaj za makedonsko društvo da izvede potrebne reforme i transformaciju, a uz to bi bila doprinos tome da EU u Sjevernoj Makedoniji zadrži svoj kredibilitet, prenosi Hina.

Slovenija tradicionalno podržava politiku otvorenih vrata EU-a prema nečlanicama na zapadnom Balkanu, među ostalim i zbog svojih interesa u regiji, a Šarec je u ponedjeljak na početak pregovora sa Skopljem i Tiranom pozvao kolege lidere u zemljama članicama u posebnom pismu.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar