Trump imenovao specijalnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Američki predsjednik Donald Trump imenovao je ambasadora SAD u Njemačkoj, Richarda Grenella za specijalnog izaslanika američke administracije za dijalog između Srbije i Kosova, saopštila je Bijela Kuća.

Foto: Agencije - 24sata.info

Grenell će ostati da obavlja dužnost američkog ambasadora u Berlinu ali će se akitvno baviti i pregovorima o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, u nastojanjima da se postigne konačni mirovni sporazum.

Ova odluka je iznenadna, budući da je američka administracija krajem avgusta već imenovala diplomatu Mathewa Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan za kojeg se smatralo da će se, između ostalog, baviti i dijalogom.

Odluku Trumpa pozdravio je predsjednik Kosova Hashim Thaci koji je u twitu naveo da se raduje saradnji sa Grenellom kako bi "osigurali konačni mir na Balkanu uvodeći Kosovo u NATO i porodicu EU zemalja".

Pregovori između Kosova i Srbije su zastali prošlog novembra nakon što je kosovska vlada uvela taksu od 100 odsto na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Beogradska strana je nastavak dijaloga uslovila ukidanjem takse. Evropska unija koja je do sada imala ulogu pomagača u dijalogu je u više navrata pozvala prištinske vlasti da suspenduju ovu odluku i time omoguće nastavak pregovora. Taj zahtjev su ponovili svi predstavnici međunarodne zajednice.

Normalizacija odnosa između Srbije i Kosova je preduslov za obje zemlje da nastave evroatlantske integracije.

Na Kosovu će se u nedelju održati vanredni parlamentarni izbori, a Brisel i Washington očekuju da među prvim odlukama buduće kosovske vlade bude upavo ukidanje takse kako bi se nastavili razgovori.

Evropska unija će najverovatnije takođe imenovati svog predstavnika koji će se, poput Grenella, baviti isključivo pregovorima između Beograda i Prištine.

 

( RSE)

Pošaljite Facebook komentar