Slučaj "CryoSave": Advokat podnosi zahtjev nadležnom tužilaštvu u Srbiji

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Advokat Rastko Petaković podnijeće zahtjev nadležnom tužilaštvu u Srbiji i policiji da se omogući pristup dokumentaciji o djeci i uzorcima njihovih matičnih ćelija povjerenih švicarskoj banci "CryoSave" koja je izgubila licencu za rad, pišu Večernje novosti.

Foto: 24sata.info

Advokat Petković, koji se obraćao i predsjednici vlade Srbije Ani Brnabić i Ministarstvu spoljnih poslova tražeći pomoć države, zahtjev tužilaštvu podnijeće najverovatnije danas, navodi list. 

Zahtjevom se od tužilaštva traži da ogranak banke matičnih ćelija u Srbiji dostavi dokumentaciju, navodi list i podsjeća da je propuste u radu "CryoSave" priznao i izvršni direktor banke Frederik Amar. 

Petaković je za Večernje novosti rekao da se "ne delegira" da predvodi udruženje oštećenih roditelja kao i da mu se javilo više od 300 porodica iz Srbije koje su poverile matične ćelije dece "CryoSave". 

List dalje navodi da su problemi u "CryoSave" bili tajna samo za klijente ove banke i javnost, dok zbog greške u transportu nisu propali uzorci matičnih ćelija Petakovićevog djeteta i još jednog iz Srbije, kada je on započeo istragu o radu ove banke. 

Kompaniji "CryoSave" je 240.000 porodica iz više zemalja povjerilo oko 300.000 uzoraka matičnih ćelija, među kojima je, prema nekim procjenama, 13.000 iz Srbije. 

Za 20 godina čuvanja klijenti su plaćali oko 1.800 evra po uzorku.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar