Dačić: Sjednica Savjeta bezbjednosti UN-a o Kosovu 31. oktobra

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je za 31. oktobar zakazana sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati izvještaj generalnog sekretara UN-a o Kosovu.

Foto: 24sata.info

Dačić je, gostujući na RTS-u, rekao da je sjednicu zakazala Južna Afrika koja je ovog mjeseca predsjedavajuća SB UN-a.

Na pitanje "da li vrijedi upozoravati međunarodnu zajednicu da Priština sprema manipulaciju srpskim glasovima" na predstojećim kosovskim izborima, on je rekao da "vrijedi i ne vrijedi, jer oni to znaju", ali će se učiniti sve što je moguće.

On je pozvao Srbe na Kosovu da glasaju za Srpsku listu, jer, kako je ocijenio, to nije "stranačko pitanje", već "Priština želi da im neko drugi bira predstavnike i da u kosovski parlament uđu Srbi koji su protiv državne politike Srbije".

Govoreći o zahtjevima da prestane da lobira za povlačenje priznanja Kosova kao nezavisne države, Dačić je rekao da ga to samo "inspiriše" jer to najviše delegitimizuje želju Prištine za nezavisnošću Kosova.

"Mi radimo svoj posao i to pokazuje da stvar nije gotova i Prištinu tjera na kompromis", rekao je Dačić.

Na pitanje o odnosima u koaliciji Socijalističke partije Srbije i Srpske napredne stranke, on je rekao da "nije obaviješten da ima problema, a nije neobaviješten", dodajući da je često sa predsjednikom te stranke i države Aleksandrom Vučićem, kao nedavno u Njujorku.

On je rekao da postoji nadmetanje unutar koalicije, ali da to ne utiče na njihova istovjetna strateška opredjeljenja.

 

( Beta)

Pošaljite Facebook komentar