Crna Gora kupuje američka oklopna vozila

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ministarstvo odbrane Crne Gore kupit će laka oklopna vozila JLTV američke tvrtke Oshkos, a odluka je neslužbeno potvrđena u izjavi crnogorskog ministra odbrane Predraga Boškovića da su se Crna Gora i Slovenija opredijelile za nabavku helikoptera i oklopnih vozila od istih kompanija, prenose crnogorski mediji.

Foto: Ilustracija

Kako navodi portal 'Balkanska bezbednosna mreža', Bošković je to izjavio nakon susreta sa slovenačkim kolegom Karlom Erjavecom u Podgorici, a Slovenci su prvi strani naručitelj vozila JLTV.

 Ta vozila se u SAD smatraju nasljednikom čuvenog "Humveeija" i od ove godine ih koristi američka vojska, a Crna Gora bi tako postala drugi strani korisnik.

"Crna Gora je ove godine planirala da izabere lako oklopno patrolno vozilo pogodno za upotrebu u međunarodnim operacijama za prijevoz do pet potpuno opremljenih vojnika, s visokom prohodnošću i naoružanjem za vatrenu podršku. Novo vozilo treba da do 2024. godine omogući manevar, vatrenu moć, zaštitu i bude opremljeno borbenim sistemima, informaciono-komunikacijskim i uređajima za navigaciju", dodaje portal.

U planu razvoja crnogorske odbrane za period od 2019. do 2028. navedeno je kako je opremanje dvije deklarirane pješadijske čete s lakim oklopnim patrolnim vozilima prioritet najviše razine, a cilj je da se dostigne potrebna razina interoperabilnosti za sudjelovanje u NATO operacijama.

U proračunu Crne Gore za 2019. godinu odobreno je da se uzme kredit za nabavku lakog oklopnog patrolnog vozila u visini do 30 milijuna eura, ali nije navedena točna količina vozila koja će biti nabavljena jer će to ovisiti ne samo od osnovne cijene vozila nego i od naoružanja.

Raniji službeni izvori Ministarstva odbrane Crne Gore navodili su da je vojsci te zemlje potrebno 67 vozila za deklarirane jedinice.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar