Andrijašević: CPC i SPC nikada se ne mogu pomiriti

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ujedinjenje Crnogorske pravoslavne crkve i Srpske pravoslavne crkve nije moguće, kao što se ni 1945. nije mogla napraviti jedna vojska od četnika i partizana, kategoričan je u intervjuu Pobjedi istoričar Živko Andrijašević.

Foto: 24sata.info

Ujediniti se, objašnjava on, jedino mogu dvije strane čija su glavna opredjeljenja i ciljevi isti ili slični, a položaj gotovo istovjetan.

„Niti se mogu praviti kompromisi oko temeljnih vrijednosti crnogorske države i društva. CPC i SPC se nikada ne mogu pomiriti, zbog toga što nijesu crkve istog naroda i države i zbog toga što su politički konfrontirane. Neobično jeste, ali je tako: glavne razlike između dvije crkve su u političkim, a ne teološkim stanovištima. To ukazuje da su one u suštini političke i nacionalne (neke i nacionalističke) institucije, a vjerske samo po imenu. Zbog toga mislim da je pomirenje nemoguće“, istakao je Andrijašević u intervjuu Pobjedi.

Andrijašević navodi i da proces stvaranja pravoslavne crkve Crne Gore, bez nacionalnog predznaka, što je ideja predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ne vidi kao stvaranje treće pravoslavne crkve u našoj zemlji.

"Vjerujem da će svim akterima ovog procesa neka rješenja nametnuti okolnosti koje postoje nezavisno od naše volje, ali i da će na nastanak nekih okolnosti uticati i sama država", naveo je Andrijašević.

 

( RTCG)

Pošaljite Facebook komentar