Dačić: Najmanje pet zemalja će suspendovati priznanje Kosova do kraja godine

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je završeno učešće srbijanske delegacije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku i da je Srbija ojačala svoj ugled i međunarodnu poziciju, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Foto: Tanjug

"Predsjednik (Srbije Aleksandar Vučić) i ja smo imali sastanke sa predstavnicima 92 zemlje i sa predstavnicima više od 20 međunarodnih i regionalnih organizacija. U prosjeku smo imali 25-30 sastanaka dnevno", rekao je Dačić.

Ministar je rekao da je "svima postalo jasno da je Srbija ojačala svoj ugled i međunarodnu poziciju" i dodao da je sam govor Vučića "bio je izuzetno dobro propraćen i primljen".

Dačić je naveo niz susreta koji su on i Vučić imali, među kojima sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom, šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, kao i sa predstavnicima američke administracije medju kojima sa Matthewom Palmerom i Philipom Reekerom.

"Jedan od ciljeva bio je da razgovaramo sa zemljama koje su priznale Kosovo, da one preispitaju svoje odluke. Sa velikom sigurnošću mogu da kažem da će najmanje pet zemalja suspendovati priznanje Kosova do kraja godine", rekao je Dačić.

Srbijanski ministar je dodao da je cilj bio i da se "osnaže prijatelji da ostanu na principu nepriznavanja Kosova i poštuju teritorijalni integritet Srbije".

"Kada je riječ o regionalnim pitanjima, jedan od ciljeva je bio da se Srbija nametne sa svojim inicijativama kao regionalni faktor stabilnosti, pomirenja, kao lider u regionu", rekao je Dačić.

"Dakle mogu da kažem da smo postigli izvanredan uspjeh, da smo dobro funkcionisali kao tim i da ćemo nastaviti sa ovakvom zajedničkom spoljnom politikom i uspješnim predstavljanjem naše zemlje i u narednom periodu", izjavio je Dačić na kraju boravka u New Yorku, dodaje se u saopštenju.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar