Radman: Mi štitimo nacionalne i granice EU

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Austrija je zahvalna Hrvatskoj na zaštiti vanjskih granica Europske unije, rekao je u petak ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg nakon susreta s hrvatskim kolegom Goranom Grlićem Radmanom u Beču.

Foto: Agencije - 24sata.info

- Naša sigurnosna i migracijska politika je izuzetno hvaljena, mi štitimo nacionalne i granice Europske unije - rekao je Grlić Radman, odgovorivši time na pitanje austrijskih medija o kritikama hrvatskoj policiji zbog postupanja prema izbjeglicama na granici s Bosnom i Hercegovinom.

-Teme migracija neće nestati - istaknuo je na tu temu austrijski šef diplomacije, podsjetivši na nedavne izjave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će otvoriti put prema Europi za veliki broj izbjeglica koji borave u Turskoj. 

-Mi smo izuzetno zahvalni Hrvatskoj na zaštiti granica i na suradnji koja je jako dobra od 2016. godine - kazao je Schallenberg, ministar vanjskih poslova u prijelaznoj austrijskoj tehnokratskoj vladi, samo dan nakon što je slovenski premijer Marjan Šarec kazao kako bi Hrvatska trebala bolje štititi tu granicu. 

U isto vrijeme Austrija na svojoj granici sa Slovenijom provodi kontrole iako su obje države članice šengenskog prostora. 

Glavna tema susreta dvaju ministara bila je hrvatsko predsjedanje Europskom unijom početkom iduće godine.

Schallenberg je kazao da Hrvatsku "čeka velika odgovornost", a Grlić Radman da je to povijesni moment i da "prije trideset godina nismo mogli zamisliti da ćemo, ne samo biti slobodni, nego i da ćemo predsjedavati jednom takvom organizacijom". 

Hrvatski ministar ponovio je hrvatske prioritete tijekom predsjedanja, s naglaskom na gospodarska pitanja i proširenje EU-a, a oba ministra su se složila o važnosti otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom već u listopadu. 

Razgovarali su i o budućnosti Bosne i Hercegovine, gdje je Austrija snažno angažirana, a Grlić Radman naglasio da se mora postići funkcionalna konstitutivnost i jednakopravnost svih triju naroda, zagarantirana sporazumom iz Daytona, piše Hina. 

Schallenberg je tehnički ministar, imenovan u lipnju kad je na vlast stupila privremena austrijska vlada pošto je korupcijski skandala čelnika krajnje desne Slobodarske stranke Heinz-Christiana Strachea na koncu srušila vlast kancelara Sebastiana Kurza. 

Parlamentarni izbori se održavaju krajem rujna, no zbog moguće političke neizvjesnosti koje će uslijediti i tradicionalno dugih pregovora austrijskih stranaka nova vlada bi potencijalno mogla biti formirana tek u vrijeme hrvatskog predsjedanja. 

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar