Kitarović i dalje vodi po rejtinzima za predsjednicu Hrvatske

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Prema najnovijem istraživanju agencije Promocija plus ako bi izbori bili sada za aktuelnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović glasalo bi 30,02 glasača, dok bi Zoran Milanović osvojio 25,5, a Miroslav Škoro 19,2 odsto glasova.

Foto: 24sata.info

Gledano po biračkom tijelu, 70-ak odsto HDZ-ovih, odnosno SDP-ovih birača zaokružilo bi kandidate koje podržavaju njihove stranke, međutim 20-ak odsto HDZ-ovaca izabralo bi Škoru, a ne Grabar-Kitarović, dok bi skoro 12 odsto SDP-ovaca umjesto Milanovića glasalo za Grabar-Kitarović, prenosi portal Index.

Istraživanje je pokazalo da bi u drugi krug najvjerovatnije ušli Grabar Kitarović i Zoran Milanović u kome bi pobjedu odnijela aktuelna predsjednica - za nju bi glasalo 52,7 odsto ispitanika, dok bi za Milanovića glasalo 42,8.

Da se u duelu nađu Grabar Kitarović i Škoro, pobjedu bi opet odnijela Grabar Kitarović - za nju bi glasalo 51,3 odsto glasača, za Škoru 41,4.

U slučaju da se trendovi promijene i da u drugom krugu završe muškarci, Milanović bi izgubio ali tijesno, jer bi za njega glasalo 45,1, a za Škoru 49,7 odsto glasača.

Neizvjesnost predsjedničkih izbora najbolje prikazuje grafikon sa rejtinzima Grabar Kitarović i dva protivkandidata - Milanovića i Škore u posljednja četiri mjeseca, odnosno od juna - ona je prvo gubila podršku glasača, ali njena krivulja sada blago raste, dok od najave kandidature oba njena izazivača bilježe rast povjerenja.

Istraživanje je sprovedeno od 2. do 6. septembra telefonom na uzorku od 1.300 ispitanih punoljetnih građana Hrvatske.

 

( NN)

Pošaljite Facebook komentar