Prosvjed zdravstvenih radnika u Hrvatskoj

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Nekoliko stotina medicinskih sestara i tehničara te drugih zdravstvenih radnika okupilo se u srijedu na prosvjednom skupu "Pet do 12" u KBC-u Zagreb, kako bi upozorili na teške uvjete rada te zatražili zasluženo povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora za tu djelatnost.

Foto: Hina - 24sata.info

Polusatnim okupljanjem za vrijeme radne pauze u krugu bolnice prosvjednici su dali potporu zahtjevima koje su u kolektivnim pregovorima s vladom iznijeli Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara/tehničara i Samostalni sindikat zdravstva, a koji se nastavljaju u petak.

Prosvjed je održan i u Dubrovniku gdje su zaposlenici dubrovačke bolnice vladi poručili da je situacija i u toj zdravstvenoj ustanovi iznimno teška, jer je sustav već godinama zapušten, uz potplaćenost i podcijenjenost te lošu organizaciju i uvjete rada, dok je nedostatak kadra ogroman.

Sindikalni povjerenik sindikata medicinskih sestara i tehničara u Dubrovniku Ivan Večerin rekao je kako je prosvjed pritisak na vladu, ali i upozorenje da će uslijediti štrajk, ako se vlada ne počne ozbiljno baviti nagomilanim problemima u zdravstvu.

Osim u Zagrebu i Dubrovniku, prosvjedovale su i splitske medicinske sestre i tehničari, kojima su se pridružili i liječnici ispred KBC Split na lokalitetima Firule i Križine, kako bi poručili vladi da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji i da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora.

Sindikalni predstavnici istaknuli su kako im je osnovni cilj skrenuti pozornost na probleme s kojima se susreću zaposleni u djelatnosti zdravstva u obavljanju poslova svog zanimanja, njihovo zalaganje za dostojanstvene uvjete rada i dostojanstveno plaćeni rad, prenosi Hina.

 

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar