Plenković: O izlasku iz koalicije najprije želim čuti tijela SDSS-a

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u utorak u Orahovici da o mogućem izlasku SDSS-a iz vladajuće koalicije najprije želi čuti mišljenje tijela te stranke.

Andrej Plenković / 24sata.info

Upitan je li tijekom posjeta Virovitici razgovarao s čelnikom HVIDR-e Josipom Đakićem, budući da HVIDR-a inzistira na tome da SDSS izađe iz koalicije, Plenković je rekao da će razgovarati, ali o tome najprije želi čuti stav tijela SDSS-a, javila je Hina.

Plenković smatra kako nije primjereno da netko, u konkretnom slučaju HVIDRA-a, postavlja uvjete HDZ-u s kim će koalirati.

"Što se toga tiče odlučivat će HDZ i partneri u parlamentarnoj većini", rekao je hrvatski premijer novinarima nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

"Mi ne dirigiramo drugome mišljenja ni stavove, niti poruke koje žele uputiti javnosti. Ima tko odlučuje o parlamentarnoj većini i partnerima", poručio je.

Upitan ima li predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović punu potporu slavonskog HDZ-a s obzirom da je na tom području popularan nezavisni kandidat Miroslav Škoro, Plenković je kazao da ona uživa potporu cijeloga HDZ-a: "Ne vidim tko bi to, gdje i kako mogao dovesti u pitanje".

Plenković se osvrnuo i na situaciju u nekadašnjem koncernu "Agrokor", istaknuvši kako se nagodba o restrukturiranju mora poštovati, što se odnosi i na pitanje refinanciranja roll-up kredita.

"Nagodbu će sigurno poštovati novoosnovana 'Fortenova grupa' i obveza plaćanja graničnog duga, kako je dogovorena u nagodbi bit će poštovana", rekao je, dodavši da to uopće nije sporno te da oko toga dileme nemaju predstavnici Fortenova grupe ni dobavljači.

Hrvatski premijer je naglasio kako je bitno da se Uprava i dobavljači međusobno dogovore, a Vlada je tu da im pomogne kako bi se postigao dogovor o dinamici isplata.

Dodao je da ministar gospodarstva Darko Horvat razgovara s predstavnicima Uprave i dobavljačima te je siguran da će se naći rješenje, dok bi se refinanciranje kredita trebalo realizirati ovaj tjedan.

Plenković je ustvrdio da hrvatske porezne obveznike proces restrukturiranja "Agrokora" nije koštao ni jednu kunu, dok je "tsunami koji je se trebao dogoditi hrvatskom gospodarstvu izbjegnut zbog aktivnosti Vlade RH, koje je donijela Zakon o izvanrednoj upravi".


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar