KBC Split: ŽIvotno ugrožena djeca vjerojavatno otrovana ugljičnim monoksidom

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Udisanje ugljičnog monoksida može biti posljedica trovanja dvoje talijanske djece koja se u životno ugroženom stanju liječe u splitskom KBC-u, izvijestila je u srijedu voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju splitskog KBC-a Branka Polić.

Foto: 24sata.info

-Prema prispjelim laboratorijskim nalazima vidimo da se radi o povišenoj razini karboksihemoglobina u krvi, a što može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida - rekla je Polić na konferenciji za novinare i dodala kako je na nadležnim državnim institucijama da dovrše ovu istragu, prenosi Hina.

Istaknula je da su djevojčica i dječak, talijanski državljani, i dalje životno ugroženi zbog višeorganskog zatajenja.

 -I dalje su na respiratoru, sve vitalne funkcije podržavamo lijekovima i intenzivno liječenje se nastavlja dalje po pravilima struke - kazala je Polić.

 Naglasila je kako u ovom trenutku liječnici ne mogu reći koliko će trajati njihovo liječenje i koliko će biti životno ugroženi, jer sve ovisi o daljnjim laboratorijskim nalazima i o kliničkom stanju djece.

Polić je istaknula da je cirkulacija kod ovih dvoje pacijanata nešto stabilnija nego jučer, da je održavaju lijekovima i zamjenjuju respiratornu funkciju, a provedeni su i puno kompliciraniji nadomjesni terapijski postupci.

Zbog trovanja u utorak je na brodu kod Hvara umro jedan talijanski državljanin, a još pet osoba s istog broda, od čega dvoje spomenute djece u dobi od pet i četrnaest godina i troje odraslih, hitno su prevezeni helikopterima u splitski KBC.

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar