Požarište kod Šibenika stabilizirano, vojska povlači snage

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Požarište kod Šibenika je stabilizirano, a hrvatska vojska povlači snage, saopćeno je iz Ministarstva odbrane te zemlje.

Foto: Šibenik.IN

U saopćenju se navodi kako je stanje na požarištu u zaleđu Šibenika stabilizirano te su dva aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH sletjela u Zračnu luku Split na punjenje goriva.

Nakon smirivanja nevremena vratit će se u matičnu bazu u Zemuniku, gdje je već ranije sletio Airtractor AT-802 koji je također bio angažiran na najvećem ovogodišnjem požaru u Hrvatskoj.

Kopnene snage Hrvatske vojske također su povučene s požarišta i vraćaju se u matične vojarne, a kroz dva dana djelovanja ukupno su bila angažirana 102 pripadnika iz vojarni u Benkovcu, Kninu i Sinju.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. juna) do 27. jula 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 20 požara (12 u Šibensko-kninskoj, tri u Zadarskoj i po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok je kopnenim snagama hrvatske vojske ovo bio prvi angažman u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

Uz gašenje požara provedeno je i 17 protupožarnih izviđanja sa avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne snage ostvarile oko 140 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 3.900 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih sistema “Orbiter 3B”, bio je angažiran 16 puta.


(AA)

Pošaljite Facebook komentar