Vulin: Vojska Srbije će naručiti još Lazara 3

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i komandanta Kopnene Vojske general-potpukovnika Milosava Simovića obišao je danas obuku pripadnika 41. pešadijskog bataljona Četvrte brigade Kopnene vojske na borbenom oklopnom vozilu Lazar 3, koja se realizuje u rejonu baze "Jug" kod Bujanovca.

Foto: Tanjug

"Posle decenija, Vojska Srbije je dobila nova borbena vozila pešadije i naša dugoročna orijentacija je da sva pešadija bude na najbolji mogući način zaštićena. Kao sve druge ozbiljne i moderne armije i mi moramo da vodimo računa o tome kako da zaštitimo našeg pešadinca", izjavio je Vulin, saopštilo je ministarstvo.

Vulin je istakao da se Vojska Srbije u skladu sa politikom predsjednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, prvenstveno oprema i naoružava sredstvima iz domaće proizvodnje, jer kako kaže, "naše je samo ono što sami proizvedemo i tehnologija koju sami osvojimo".

"U stanju smo da obezbedimo odgovarajuću tehnologiju, a zahvaljujući politici štednje koju je vodio predsednik Vučić, danas imamo novca da obezbedimo i nove nabavke Lazara. Očekujemo i naredne godine, ali i ove godine da krenemo sa novim nabavkama odbrambene industrije Srbije, da kupimo još Lazara za naše jedinice i da naša vojska i na taj način može da kaže da ide u korak sa svim modernim armijama na svetu", poručio je Vulin.

Takođe, on ističe da borbeno oklopno vozilo Lazar 3 po svojim karakteristikama zadovoljava najviše svetske standarde.

"Lazari su uvedeni u naoružanje i ovo je veliki podsticaj za našu odbrambenu industriju Srbije da sada, sa mnogo više argumenata, može da ih ponudi. Po svojim tehničkim karakteristikama oni u potpunosti zadovoljavaju najviše svetske standarde, mogu da se nose sa Patriom ili bilo kojim drugim proslavljenim oklopnim borbenim vozilom pešadije, a po ceni su veoma konkurentni. Ovo je naša pamet, naše znanje i siguran sam da će biti dobar izvozni posao", rekao je Vulin.

Zamjenik komandanta 41. pješadijskog bataljona Četvrte brigade Kopnene vojske major Aleksandar Grujić istakao je da su pripadnici pješadijskih jedinica Kopnene vojske izuzetno zadovoljni što su u jedinice pješadije konačno primili oklopno borbeno vozilo Lazar 3 koje, prema njegovim rečima, posjeduje izuzetne manevarske karakteristike.

"Vrlo smo zadovoljni što pored dobre vatrene podrške koju može da ostvari, vozilo može da zaštiti ljudstvo od kalibra 12,7 mm sa prednje strane i municije kalibra 7,65 mm sa bočne strane", rekao je major Grujić.

Oklopno borbeno vozilo točkaš Lazar 3 ima formulu pogona 8x8 i urađeno je po svim kriterijumima vodećih vozila ovog tipa. Ono obuhvata vrlo moderan pristup oklopne zaštite, pokretljivosti, vatrene moći i mogućnosti dugotrajne borbe u sukobima različitog intenziteta, antiterorističkoj borbi, antigerilskoj borbi, mirovnim operacijama, ali i klasičnim sukobima, navodi se u saopštenju.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar