Dvojica povrijeđenih pripadnika HV-a u Afganistanu stabilno

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Dvojica povrijeđenih pripadnika 10. Hrvatskog kontingenta NATO misije podrške miru Resolute Support u Afganistanu, koji su stradali rano u srijedu tokom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu, stabilno su i izvan su životne opasnosti, saopćilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Foto: MORH

Riječ je o pripadnicima specijalnih snaga koji su u Afganistanu bili angažovani na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga, napominje MORH i dodaje kako su svi ostali pripadnici 10. Hrvatskog kontingenta dobro i ne nalaze se u neposrednoj opasnosti.

Naglašava kako su tokom dana, o izvanrednom događaju i stanju u području misije potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov razgovarali sa zapovjednikom NATO misije „Resolute Support“ generalom Austinom Scott Millerom koji je izrazio saučešće povodom stradavanja hrvatskog vojnika.

Također su razgovarali o povrijeđenim pripadnicima Hrvatskoga kontingenta koji se nalaze na oporavku u američkim bolnicama u Kabulu i Bagramu. Razgovarali su i o intenzivnim pripremama za transport poginulog pripadnika i dvojice povrijeđenih pripadnika Hrvatske vojske u Hrvatsku, dodaje se.

Tokom sutrašnjeg dana u Afganistan će krenuti tim Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH na čelu sa zapovjednikom Zapovjedništva specijalnih snaga brigadnim generalom Pericom Turalijom kako bi posjetio povrijeđene pripadnike te pružio podršku ostalim pripadnicima Hrvatskog kontingenta.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar