Zaev najavio "odlučnu akciju" protiv širenja lažnih vijesti

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev najavio je odlučnu akciju protiv masovnog širenja lažnih vijesti sa kojim se ta zemlja suočava posljednje dvije godine.

Zoran Zaev / 24sata.info

"Republika Sjeverna Makedonija se u posljednje dvije godine u više navrata suočila sa masovnim širenjem dezinformacija na društvenim mrežama i u tradicionalnim medijima. Dio tih dezinformacija je bio podjeljen i sa teritorija drugih država", rekao je Zaev na konfereneciji za novinare na kojoj je predstavio Prijedlog plana za odlučnu akciju protv širenja dezinformacija i napada na demokratiju.

Kako je istakao, kao odgovor na te sajber prijetnje i u skladu sa zalaganjem za otvorenost i odgovornost vlada priprema akcioni plan za borbu protiv dezinfornacija na sistemskom nivou.

Prema riječima Zaeva, ovakva zloupotreba tehnologija počela je ozbiljno da upada u demokratske i izborne procese i ozbiljno prijeti da utiče na povjerenje građana u institucije i medije.

"Dezinformacije su jedan od glavnih izazova za demokratiju u 2019. godini i alat za manipulisanje građanima. Naš cilj je da ojačamo nacionalnu bezbjednost građana i da branimo unapređenje demokratije", rekao je premjer Sjeverne Makedonije.

Prijedlog plana za borbu protiv dezinformacija se sastoji iz dva dijela, u kojem su, kako je objasnio, u prvom dijelu mjere bezbjednosti, a u drugom proaktivne mjere.

Prema njegovim riječima, predviđeno je uvođenje novih bezbjednosnih protokola za komunikacije sa institucijama preko interneta, elektronske pošte i jačanje unutrašnje IT infrastrukture.

"Zato ja sada koristim novi telefonski aparat imam novi broj", rekao je Zaev, koji je nedavno bio meta ruskih šaljivdžija koji su se predstavili kao bivši ukrajinski predsjednik i kao generalni sekretar NATO.

Zaev je najavio da će o prijedlogu akcionog plana razgovarati sa medijima i građanskim sektorom kako bi se napravila finalna verzija.

On je rekao da se radi o novoj strategiji transparetnosti Vlade i da će biti objavljivani zvanični odgovori na pitanja medija i građana da bi se spriječilo izvrtanje zvaničnih stavova.


(BETA)

Pošaljite Facebook komentar