Stoltenberg se nada da će S. Makedonija postati dio NATO u decembru

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je nadu da će ratifikacija protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije tom vojnom savezu biti završena do decembra, tako da bi ona mogla da postane punopravna članica na predstojećem samitu u Londonu, prenosi portal a1on.

Jens Stoltenberg / 24sata.info

"Svi saveznici su potpisali pristupni protokol u februaru nakon čega je počela ratifikacija u nacionalnim parlamentima koja ide dosta brzo. Bilo bi dobro ako se to završi do decembra kada će se u Londonu sastati lideri zemalja-članica Alijanse", istakao je Stoltenberg.

On je naglasio da Sjeverna Makedonija ispunjava standarde za učlanjenje u NATO i ponovo je pohvalio premijere Grčke i Makedonije zbog hrabrosti iskazane u rješavanja spora oko imena.

Učlanjenje Sjeverne Makedonije u NATO predstavlja i signal da politika otvorenih vrata uspješno funkcioniše.

"Proširenje NATO-a velika je uspješna priča koja je pomogla u širenju prospreriteta, stabilnosti i demokratije u Evropi", istakao je generalni sekretar NATO-a.

Na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka ministara odbrane zemalja-članica NATO-a biće budžetska pitanja i dostizanje dva odsto od BDP-a za odbrambene svrhe koje zemlje-članice moraju da dostignu do 2024. godine.

Ministri će razgovarati i o sporu s Rusijom oko nuklearnog oružja.

Na sastanku će učestvovati i ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar