Nivo Save u porastu kod Šapca i Beograda

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U više mjesta u Srbiji proglašena je vanredna situacija zbog poplava. Republički hidrometeoroški zavod (RHMZ) upozorio je da će vodostaj na Savi i danas biti u porastu i da će prevazići granicu redovne odbrane od poplava kod Šapca i Beograda.

Foto: 24sata.info

RHMZ je izdao hidrološko upozorenje u kojem se navodi da će do srijede, 5. juna, biti u porastu i vodostaj na Bjelici, Moravici, Skrapežu, Đetinji, Gruži, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i Ibru, i da će se kretati oko ili iznad upozoravajućih nivoa.

Kako se navodi, vodostaj na Crnci, Lepenici, Lugomiru, Resavi i Bjelici, kao i na Jadru i Kolubari sa pritokama, biće u umjerenom i većem porastu do srijede, 5. juna, s mogućnošću približavanja upozoravajćim nivoima.

Iz RHMZ-a upozoravaju da će vodostaji na banatskim vodotocima biti u porastu do 6. juna i da će se na Tamišu i Brzavi kretati iznad granice redovne odbrane od poplava.

Zbog kiše koja pada u Srbiji u Kraljevu su se izlili potoci i kanali za odvodnjavanje, a u domaćinstva u pojedinim kraljevačkim selima ušla je voda. Kritično je u Kniću, kao i u skoro svim selima u gornjem Dragačevu. I na području Ivanjice izlili su se bujični potoci. Na teritoriji Sremske Mitrovice zbog visokog nivoa podzemnih voda i u kanalskoj mreži takođe je proglašena vanredna situacija. Vanredna situacija proglašena je i u Novom Pazaru. Opširnije o poplavama u Srbiji čitajte u odvojenoj vijesti.

Potopljena Ibarska magistrala

Magistralni put Kraljevo - Čačak, u selu Adrani, na izlazu iz Kraljeva, potpljen je nakon što se na njega izlila velika količina vode.

Na ovom veoma prometnom putu ka Preljini, saobraćaj se odvija veoma usporeno. U jednom trenutku se zbog velike količine vode propuštao naizmjenično.

Vojska Srbije spremna da pomogne

S obzirom na to da je u nekoliko opština u Srbiji na snazi vanredna situacija, Sektor za vanredne situacije MUP prati razvoj situacije, a Vojska Srbije spremna je da na njihov poziv odmah reaguje, saopštilo je sinoć Ministarstvo odbrane.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar