Oglasili se Mogherini i Hahn: Svim srcem čestitamo na glasanju u Parlamentu Makedonije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Svim srcem čestitamo na glasanju u Parlamentu Makedonije kojim su prhvaćene promjene Ustava, saopćili su Federica Mogherini, zamjenica predsjednika Evropske komisije i šefica evropske diplomatije, i Johannes Hahn, komesar za proširenje Evropske unije.

Foto: 24sata.info

Reagirajući na odluku poslanika da se promijeni ime Makedonije u Sjeverna Makedonija da bi ta država odblokirala put prema NATO i EU, dvoje visokih funkcionera iz Brisela istaklo je da je "današnji dan krucijalni korak u provedbi Sporazuma iz Prespe", kojim su se Skoplje i Atina dogovorili da prevladaju skoro 30 godina duga sporenja.

- Politički lideri, kao i građani, pokazali su odlučnost da prihvate jedinstvenu historijsku priliku i riješe jedan od najstarijih problema u regionu te su se odlučno pokrenuli prema Evropskoj uniji.

EU snažno podržava ovaj sporazum koji predstavlja primjer pomirenja, kako za region tako i Evropu u cjelini - ističe se u zajedničkoj izjavi.

Dvoje visokih evropskih zvaničnika nadalje ističu da očekuju da se Sporazum iz Prespe provede u cijelosti te najavljuju punu podršku Sjevernoj Makedoniji prema članstvu u EU.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar