Zaev: U subotu proslava zbog poziva Makedoniji u NATO

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Makedonija će poziv za početak pregovora o pristupanju NATO-u proslaviti u subotu, 14. jula, u 15 gradova širom zemlje, saopćio je makedonski premijer Zoran Zaev.

Zoran Zaev / 24sata.info

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg uručit će danas u Briselu predsjedniku Vlade Makedonije poziv za početak pretpristupnih pregovora za članstvo u NATO-u.

Zaev je izjavio da se raduje pozivu, navodeći da Makedonija postaje dio porodice "u kući kojoj pripada", prenose skopski mediji.

Stoltenberg je jučer, prvog dana Samita NATO-a, saopćio da će Makedonija postati 30. članica Alijanse po okončanju svih procedura i kompletiranju dogovora sa Grčkom u vezi sa nazivom Makedonije.

Ministar odbrane Makedonije Radmila Šećerinska potpisala je danas u Briselu memorandum o razumijevanju kojim se njena zemlja priključuje inicijativi za municiju za ratovanje na kopnu "Pametna odbrana".

Memorandum je potpisalo 17 ministara odbrane zemalja-članica NATO-a, kao i Finska, partner Alijanse.

Zemlje-članice ove inicijative kupovat će municiju po nižoj cijeni, harmonizovat će zalihe i sprovoditi zajednička rješenja za skladištenje na duži rok.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar