Makedonski predsjednik neće potpisati sporazum s Grčkom o novom imenu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov neće potpisati sporazum o novom imenu te države koji su postigli makedonski premijer Zoran Zaev i njegov grčki kolega Alexis Tsipras.

Arhiv / 24sata.info

Ivanov je kazao kako je na jutrošnjem sastanku, koji je trajao dvije minute, Zaevu i ministru vanjskih poslova Nikoli Dmitrovu rekao da sporazum smatra njihovim "osobnim činom i odlukom za koji snose osobnu odgovornost", javili su makedonski mediji.
 
"Tekst sporazuma je za Makedoniju previđa ne samo promjenu ustavnog imena, već i promjenu preambule Ustava", rekao je Ivanov i dodao da je tim sporazumom izbrisan i član Ustava koji se odnosi na makedonsku manjinu u dijaspori.
 
Po njegovim riječima, Grčka je sporazumom dobila sve, a Makedonija ništa.
 
"Neću legalizirati politički nelegalna djela", rekao je Ivanov, dodavši kako je njegova odluka o nepotpisivanju sporazuma konačna.
 
Zaev i Tsipras dan ranije objavili su kako su postigli povijesni sporazum o novom nazivu bivše jugoslavenske republike čime bi se trebao okončati gotovo 30 godina dug spor službenog Skopja i Atene. Prema tom sporazumu Makedonija bi u budućnosti nosila ime Republika Sjeverna Makedonija.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar