Predsjednik Ivanov nakon dva minuta napustio sastanak sa Zaevom

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov napustio je, poslije svega dva minuta, sastanak sa premijerom Zoranom Zaevim i šefom diplomatije Nikolom Dimitrovim koji su pokušali da ga obavijeste o ishodu pregovora sa Grčkom o imenu Makedonije, javljaju mediji u Skoplju.

Foto: 24sata.info

Ivanov, koji je prethodnih mjeseci imao seriju oštrih sukoba sa Zaevim i koalicijom koja je oko njega okupljena, najavio je da će se do kraja dana obratiti naciji.

Još uvijek nije poznato kakav stav ima Ivanov o imenu Republika Sjeverna Makedonija, oko čega su se dogovorili Zaev i grčki premijer Aleksis Cipras, ali Ivanov bio žestok protivnik većine inicijativa vlade u Skoplju, uključujući imenovanje Taljata Džaferija za šefa Sobranja i zakona o upotrebi albanskog jezika.

"Predsjednik Ivanov je prekinuo i napustio sastanak i odbio da razgovara o ovom dogovoru", navodi se u saopštenju makedonske vlade.

Ivanov i opozicioni VMRO-DPMNE, kako se čini, biće najveća prepreka sprovođenju dogovora između Atine i Skoplja, prema kojem će se Makedonija ubuduće zvati "Republika Sjeverna Makedonija", dok će zauzvrat Grčka prestati da blokira makedonske integracije u NATO i EU.(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar