Svilanović: Dogovor Zaeva i Ciprasa ohrabrenje za cijeli region

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović pozdravio je dogovor, koji su jučer postigli premijeri Makedonije i Grčke Zoran Zaev i Aleksis Cipras, čime je Republika Makedonija dobila novo ime - Republika Sjeverna Makedonija.

Goran Svilanović / 24sata.info

- Povodom najavljenog sporazuma premijera Ciprasa i Zaeva želio bih da im čestitam na njihovoj odlučnosti i istinskom vođstvu u postizanju dogovora. Dogovor predstavlja stvarno ohrabrenje za cijeli region jugoistočne Evrope, a posebno za zapadni Balkan, jer pokazuje da se i najteža pitanja mogu riješiti ako za to postoji odlučnost i vizija bolje budućnosti - saopćio je Svilanović.

Smatra da ovaj istorijski dogovor daje novi vjetar u leđa međusobnoj saradnji i daljem ekonomskom razvoju i procesu evropskih integracija regiona, te se nada da će biti dočekan s istom dozom odlučnosti njihovih partnera u Evropskoj uniji i NATO-u. 

Navedeni sporazum bi trebalo da ratifikuje makedonski parlament kako bi Grčka mogla da ukine blokadu za početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, uoči samita lidera EU 28. i 29. juna, i dobije poziv za članstvo u NATO na samitu Alijanse 11. i 12. jula.

Nakon toga planiran je referendum o promjeni imena, koji će se održati u septembru ili oktobru u Makedoniji.

U međuvremenu, očekuje se da sporazum bude potpisan tokom vikenda u grčkom pograničnom mjestu Mala Prespa na Prespanskom jezeru.

Podsjećanja radi, naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. Ključni grčki argument je da korištenje naziva Makedonija predstavlja "bezbednosnu prijetnju" jer Grčka tako naziva svoju severnu oblast.

Pregovori o iznalaženju rešenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

Nakon jučerašnjeg dogovora odlučeno je novo ime za Makedoniju "Republic of North Macedonia" umjesto dosadašnjeg "Former Yugoslav Republic of Macedonia".


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar