Grčka i Makedonija postigle istorijski sporazum o imenu Makedonije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Grčka i Makedonija postigle su istorijski sporazum o rješavanju spora između dvije zemlje oko imena bivše jugoslovenske republike koji je decenijama opterećavao odnose između dviju zemalja.

Arhiv / 24sata.info

- Imamo sporazum. Sretni smo što imamo dobar sporazum, koji udovoljava svim preduslovima grčke strane - poručio je Tsipras grčkom predsjedniku Prokopisu Pavlopoulosu tokom njihovog sastanka koji je uživo prenosila televizija.
 
Spor oko imena Makedonija bio je kamen spoticanja u odnosima dviju zemalja od 1991. kada se Makedonija otcijepila od bivše Jugoslavije, proglašavajući nezavisnost pod imenom Republika Makedonija.
 
Grčka, koja ima sjevernu pokrajinu koja se također zove Makedonija i graniči se s bivšom jugoslovenskom republikom, usprotivila se imenu i zatražila je da se ono promijeni.
 
Spor je omeo makedonske pokušaje da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u regiji u kojoj se dvije organizacije bore za uticaj s Rusijom.
 
Tsipras i njegov makedonski kolega Zoran Zaev danas su u telefonskom razgovoru raspravljali o toj temi. Očekuje se da obojica čelnika tokom dana objave svoje izjave za javnost.
 
Tsipras je izjavio da sporazum udovoljava brigama Grčke da revidirani naziv Makedonije bude "dodatno" ime s geografskom odrednicom. Jedno od imena koje je u opticaju je Sjeverna Makedonija, saopćili su diplomatski izvori.
 
Atina i Skopje žure da postignu sporazum prije samita EU krajem juna, iako bi svaki sporazum zahtijevao referendum u Makedoniji i parlamentarno odobrenje u obje zemlje. Samit NATO-a zakazan je za sredinu jula.
 
Sporazum bi bio podnešen na ratifikaciju grčkom parlamentu samo ako Makedonija ispuni svoj dio sporazuma, tvrdi Tsipras, prenosi Reuters.
 
 

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar