Uhapšeno pet Hrvata u Blajburgu, koristili nacistički pozdrav

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Petoro hrvatskih državljana i jedan slovenački nalaze se u pritvoru u Klagenfurtu zbog osnovane sumnje da su u subotu na skupu u Blajburgu prekršili austrijski zakon o zabrani isticanja fašističkih i nacističkih simbola, javljaju austrijski mediji.

Arhiv / 24sata.info

"Petorica su privedena zbog pozdravljanja tzv. Hitlerovim pozdravom, a jedan zbog nošenja simbola SS jedinica", saopštila je portparolka suda u Klagenfurtu Eva Jost-Draksl za dnevnik Kronen Zeitung.

Osumnjičeni su zadržani u pritvoru zbog opasnosti od bijega. U roku od 14 dana sudija će odlučiti o zadržavanju u zatvoru. Prema riječima portparolke suda, osumnjičenima prijeti i do deset godina zatvora.

Voditeljka lokalne policije Mihaela Kolvajs izrazila je žaljenje zbog toga što još prošle godine nisu uhapšene osobe protiv kojih se vodi istraga zbog istog krivičnog djela, prenosi Index.

"Četrnaest krivičnih postupaka protiv nepoznatih osoba još uvijek je otvoreno", rekla je Kolvajs za Kronen Zeitung.

Kako dalje prenosi ovaj dnevnik, pri Pokrajinskom sudu u Klagenfurtu izrazili su nadu da će ovogodišnja oštra akcija protiv isticanja zabranjenih simbola pokazati trajni učinak kako bi "komemoracija hrvatskim žrtvama ubuduće prošla dostojno i bez desno radikalne pozadine".

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar