Samo zlonamjerni iz moje izjave iščitavaju veličanje jednog totalitarnog režima

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Samo zlonamjerni mogu iz izjave predsjednice da iščitavaju "veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika", poručila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kritičrima njene izjave koju je dala tokom višednevne posjete Južnoj Americi.

Kolinda Grabar- Kitarović / 24sata.info

Buru u hrvatskoj javnosti izazvala je izjava predsjednice Kitarović koja je u Buenos Ajresu rekla da "nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati su upravo u Argentini našli prostor slobode u kojem su mogli da svjedoče svoje domoljublje i ističu opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine".

Izjavu Grabar Kitarović kritikovali su, između ostalih, poslanici SDP Arsen Bauk, poslanica GLASA Vesna Pusić i direktor instituta "Simon Vizental", Efraim Zurof..

Grabar Kitarović je u svom odgovoru za zagrebačku N1 tv odbacila, kako je rekla, "zlonamjerna tumačenja njene izjave tokom obraćanja argentinskim Hrvatima".

"Ta izjava ni na koji način nije u suprotnosti s vrlo jasnim više puta izrečenim stavovima o NDH, kao i o doprinosu antifašizma u stvaranju moderne hrvatske države. Samo zlonamjerni mogu iz predsjedničine izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika", navela je Grabar Kitarović.

Tužno je, kazala je, što se ni dan danas ne priznaje žrtva mnogim iseljenicima koji nisu smjeli izražavati domoljublje u svojoj zemlji, težnju za slobodnom i nezavisnom Hrvatskom, a koji su za vrijeme bivše Jugoslavije "bili zatvarani, proganjani, pa čak i ubijani".


(NN)

Pošaljite Facebook komentar