Jasenovac: Ivo Josipović izrazio žaljenje zbog ustaških zločina

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izrazio je danas najdublje žaljenje zbog "svega što se dogodilo u Jasenovcu i drugim ustaškim stratištima tokom Drugog svjetskog rata".

Ivo Josipović / 24sata.info

Josipović je rekao da se historija ne može promijeniti, ali da se mora suočiti sa njom, razumijeti je i prihvatiti isto kao i onda kada ona govori samo o pobjedama i uspjesima.

"U svakom slučaju moramo je prihvatiti i onda kada ukazuje na greške i zlo koje smo učinili drugima. To može biti bolan proces, proces u kojemu moraju učestvovati svi koji žele dobro našem narodu", poručio je Josipović na komemorativnom skupu u Spomen-području Jasenovac, povodom obilježavanja 65 godina od proboja logoraša iz zloglasnog ustaškog logora u Jasenovcu.

On se zahvalio antifašistima na svemu što su učinili u Drugom svjetskom ratu i na moralnim porukama koje su ostavili.

"Ovdje sam da se zahvalim antifašistima na svemu što su učinili u Drugom svjetskom ratu, da im zahvalim na moralnim porukama koje su nam ostavili i za koje vam ja ovdje, kao predsjednik Republike Hrvatske, obećavam da ću ih temeljno, čvrsto i beskompromisno braniti", naglasio je Josipović.

U obraćanju preživjelim logorašima i članovima porodica logoraša koncentracionog logora u Jasenovcu i brojnim posjetiocima Spomen područja, predsjednik hrvatske Vlade Jadranka Kosor rekla je da se prisjeća i klanja svima koji su na ovom strašnom mjestu ubijeni isključivo zbog svoje nacionalnosti, vjere ili hrabrosti da se odupru fašizmu.

"Potpuno su pogrešni, štetni i opasni svi pokušaji relativizacije antifašizma. Odlučno odbacujem pokušaj kompromitacije antifašističkog pokreta u Hrvatskoj pod izgovorom da su zločini počinjeni na svim stranama", rekla je Kosorova.

Predstavnik preživjelih logoraša Refik Piskavica naglasio je da žrtve u Jasenovcu nisu krive za žrtve Blajburga.

"Historijska je istina da su za pobjedu nad fašistima zaslužni partizani i drug Tito. Bez tih pobjeda ne bi bilo današnje samostalne i nezavisne Republike Hrvatske. Zato antifašizam nema alternative, on je temelj Hrvatske, rekao je Piskavica.

(srna)

Pošaljite Facebook komentar