Grabar-Kitarović: Priznajemo zločine sunarodnjaka, Haški sud je velikim dijelom ostvario očekivanja

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je Vijeću sigurnosti UN-a kako Hrvati priznaju da su neki njihovi sunarodnjaci počinili ratne zločine, ali odbijaju kolektivnu krivnju koja im se pripisuje nakon presude šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata na Haškom sudu (ICTY).

Foto: Agencije

Službeni Zagreb žestoko je proteklih dana kritizirao pravomoćnu presudu hrvatskoj šestorci kojima je 29. studenoga potvrđena presuda od 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu od 1993. do 1994. Zagrebu je prije svega neprihvatljiv zaključak sudaca da se radilo o međunarodnom sukobu i da je tadašnje vodstvo Hrvatske sudjelovalo u zločinačkom planu etničkog čišćenja muslimana s većinski hrvatskog teritorija Herceg-Bosne.

Izricanje presude zasjenilo je samoubojstvo u sudnici generala Slobodana Praljka, koji je popio kalijev cijanid nakon što je čuo da je osuđen na 20 godina zatvora. "Nije lako smoći snagu i priznati da su neki od vaših sunarodnjaka počinili zločine i da za njih trebaju odgovarati. S tom smo se istinom u Hrvatskoj suočili, a isto očekujemo i od drugih", rekla je predsjednica na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Kolinda Grabar-Kitarović: Hrvati priznaju zločine sunarodnjaka, ali odbijaju kolektivnu krivnju

No istaknula je da postoji razlika između pojedinačne odgovornosti i kolektivne krivnje. "Odbijamo tumačenja nedavne presude u predmetu Prlić i drugih da su Hrvatska, tadašnje hrvatsko vodstvo ili hrvatski narod optuženi ili proglašeni krivima", istaknula je Grabar-Kitarović na sjednici VS-a posvećenoj završetku rada Haškog suda. "Svako tumačenje ove presude izvan pravnog okvira i nepostojanje izričitih nalaza nužnih za utvrđivanje kaznene odgovornosti Hrvatske ili njezina vodstva navodi na krivi trag i pogrešno je", naglasila je.

Predsjednica smatra da se presuda Hrvatima u BiH ne smije zlorabiti kako bi se implicirala kolektivna krivnja Hrvata u BiH ili onemogućavali njihovi legitimni politički ciljevi kao jednog od tri konstitutivna naroda u toj zemlji. Istodobno podsjeća kako su Hrvati u BiH bili žrtve ratnih zločina, koje je počinila većinski bošnjačka Armija BiH, posebice u Srednjoj Bosni. "Ti zločini još nisu kažnjeni", naglasila je.

Pozvala je vođe susjednih zemalja da se presude ICTY-ja ne zlorabe, nego da se "ovaj trenutak smatra početkom razdoblja međusobnog razumijevanja, poštovanja i povjerenja". "Moja je želja da rat i svu nesreću s ovih prostora ostavimo iza sebe, da iskažemo poštovanje svim žrtvama, osudimo sve zločine, ali da prvenstveno i iznad svega gledamo u budućnost", rekla je Grabar-Kitarović i izrazila poštovanje žrtvama zločina počinjenih na svim stranama, a posebno obiteljima nestalih osoba.

Ocijenjujući rad UN-ova suda osnovanog 1993., rekla je da Hrvatska "potpuno poštuje sve presude", iako povremeno izražava neslaganje s određenim aspektima njegova rada. "Velikom prazninom u ostavštini suda" nazvala je to što je konačnu presudu izbjegao Slobodan Milošević i kritizirala ICTY što nikoga nije optužio za tromjesečnu opsadu Vukovara, a Ratka Mladića za zločine u Hrvatskoj.

Ali dodala je da Hrvatska smatra kako je ICTY u velikoj mjeri opravdao očekivanja međunarodne zajednice, odigravši važnu ulogu u borbi protiv kulture nekažnjavanja i da je bio instrument u osiguranju odgovornosti za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. "Jednako je važna uloga suda što je dao glas više od stotine tisuća žrtava najtežih zločina", rekla je Grabar-Kitarović, prenosi HRT.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar