Kolinda najnepopularnija predsjednica u historiji nezavisne Hrvatske!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kolumnista hrvatskog portala Net.hr Ivan Violić otkrio je stvarne razloge zbog kojih predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, češće i oštrije napada aktuelnu vlast Hrvatske nego što to čini opozicioni SDP.

Arhiv / 24sata.info

Tvrdnja predsjednice Hrvatske o vanrednom stanju u zemlji, najzvučnije je intonirani njen napad na Vladu, u nizu kritika koje je uputila premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima. Njen govor na tradicionalnom ekonomskom forumu u Opatiji sadržajno je bio još važniji, jer je predstavljao dosad najrazorniju kritiku Vladine ekonomske politike (za kakvu nije bio sposoban baš nitko u SDP-u), piše hrvatski novinar koji tvrdi da zna stvarni, a prikriveni razlog zbog kojeg se predsjednica Hrvatske tako snažno obrušila na premijera Plenkovića koji, kao i ona, dolazi iz HDZ-a. 
 
Zašto, dakle, predsjednica postaje najveća javna kritičarka HDZ-ove Vlade, i zašto Vlada tiho i skrušeno podnosi njenu dosta opaku retoriku? Zato što se ovdje ne radi o stvarnoj politici, ni borbi za vlast. Barem ne u ovom trenutku. Predsjednica zna da ne može smijeniti premijera, kao što premijer zna da je predsjednica još dvije godine sigurna na Pantovčaku. Ovdje se radi o prikrivanju osobnih slabosti.
 
Kolinda Grabar Kitarović mora da se prilično iživcirala, kad se suočila s rezultatima istraživanja javnog mišljenja, koji pokazuju da je čak i Ivo Josipović u istom trenutku svog mandata, od nje bio dvadesetak posto popularniji. Kolinda Grabar Kitarović, naime, jest najnepopularnija predsjednica Republike u historiji nezavisne Hrvatske!
 
Predsjednica i njeni savjetnici ispravno su zaključili kako su dva njena prethodnika na Pantovčaku, velik dio svoje javne popularnosti izgradili na stalnom oponiranju tadašnjim Vladama i premijerima.
 
Pa je stoga odlučila izgraditi svoju, neovisnu, kritičku političku poziciju u odnosu na premijera, nadajući se da će građani cijeniti njen pokušaj da funkcionira kao kontrolor i korektor vlasti, i da se pri tome ne vodi stranačkim kriterijima.
 
Motivi predsjednice Grabar Kitarović u ovom blitzkriegu protiv Vlade nisu, dakle, sadržajno politički, nego lični. Posve grubo rečeno, da Kolindu Grabar Kitarović sada podržava 75 posto građana, ona gotovo sigurno ne bi govorila o vanrednom stanju u Hrvatskoj, zaključuje hrvatski novinar.

 

(24sata.info / SB)

Pošaljite Facebook komentar