Novinari traže od Plenkovića da osudi spaljivanje Novosti

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo novo spaljivanje nedjeljnika "Novosti", čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće. Od premijera se traži da osudi prijetnje.

Foto: 24sata.info

U saopštenju HND navodi se da dosad nije bilo reakcija najviših državnih organa na ranije optužbe protiv novinara Novosti da šire mržnju i da su podsticali na paljenje šumskih požara u Hrvatskoj ovoga lljta, iako je strukovno udruženje upozorilo da je riječ o huškanju na novinare.

Pošto su nedavno članovi desničarske Autohtone-hrvatske stranke prava pred centralom SNV spalili nekoliko primjeraka nedjeljnika uz ponavljanje optužbi za širenje mržnje i podsticanje na paljenje šuma, premijer Andrej Plenković je, navodi udruženje, "lakonski izjavio da to nije problem, jer je riječ o pripadnicima minorne stranke".

Pripadnici te stranke i su juče optužili Novosti za širenje mržnje i tražili prestanak njegovog sufinansiranja iz državnog budžeta.

"HND zahteva da premijer Plenković konačno jasno osudi prijetnje novinarima Novosti, kao i svim drugim novinarima, što nikad do sada nije učinio. Izbjegavanje izricanja jasnog stava o neprihvatljivosti napada na novinare podstiče nasilje prema njima koje počinje uvredama i prijetnjama, nastavlja se spaljivanjem novina, a završava fizičkim napadima na novinare", upozorilo je strukovno udruženje.(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar