AFP: Hrvatska pruža vrlo mali otpor simpatizerima ustaškog režima

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

The Times of Israel prenio je članak AFP-a o kritikama upućenim hrvatskoj vladi zbog njenog odnosa prema simpatizerima nacizma u državi.

Marko Skejo / 24sata.info

Sa svojim hitlerovskim brkovima, bivši borac Marko Skejo ne krije svoju politiku: raspuštena paravojna jedinica u kojoj se borio javno izražava nostalgiju za pronacističkom prošlošću protiv koje se Hrvatska pokušava boriti, piše AFP.
 
Friščić: "Dosegli smo svoj cilj"
 
Hrvatske oružane snage (HOS) izjavile su prošlog tjedna da će nastaviti podizati spomen-ploče svojim suborcima ubijenima u ratu tijekom devedesetih, na kojima stoji pronacistički slogan "Za dom spremni", navodi AFP. Frazu je tijekom Drugog svjetskog rata koristio ustaški režim koji je progonio i ubio stotine tisuća Židova, Srba, Roma i antifašističkih Hrvata.
 
Bivše paravojne jedinice postavile su prošlog studenog spomen-ploču kod Jasenovca, poznatog kao "hrvatski Auschwitz", što je izazvalo zgražanje manjina, boraca za ljudska prava te opozicije u Hrvatskoj. Nakon nekoliko dana pregovora, HOS je pristao ukloniti ploču s ovog područja, ali ju je samo premjestio na lokaciju udaljenu oko 10 kilometara, piše afp.
 
"Nitko ovo ne može dotaknuti... Dosegli smo svoj cilj", izjavio je jedan od vođa HOS-a Ivan Friščić na konferenciji za novinare, dok su njegovi pristaše izvikivali kontroverzni slogan. Skejo je izjavio da ga vlasti nisu uspjele ukloniti s ploče te rekao: "Bili bismo najveći gubitnici da smo im to dopustili", navodi afp.
 
Bernardić: "Vlast potiče fašizam"
 
Mnogi Hrvati bili su ogorčeni reakcijom konzervativnog premijera Andreja Plenkovića na ovaj slučaj. Mediji su objavili da je Plenković popustio pronacistima, a predsjednik opozicijskog SDP-a Davor Bernardić izjavio je da vlasti "potiču fašizam".
 
Iako su ekstremni simpatizeri ustaškog režima danas manjina, vlada im pruža vrlo mali otpor, piše AFP. U siječnju je jedna hrvatska škola odbila održati izložbu Anne Frank jer je uključivala rasprave o zločinima bivšeg režima. Sljedećeg je mjeseca održan marš ekstremnih desničara u Zagrebu, koji su izvikivali pronacističke slogane. Njihov vođa je kasnije uhićen, ali je ranije ovog mjeseca sa svojim sljedbenicima javno zapalio srpsku zastavu. U hrvatskim gradovima još uvijek se redovito održavaju mise za ustaškog vođu Antu Pavelića.
 
Nogometni fanovi također redovito izvikuju slogan "Za dom spremni", a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nedavno ga je nazvala "starim hrvatskim pozdravom". Međutim, tijekom vikenda je promijenila izjavu i opisala ga kao "neprihvatljivog". Plenković je obećao donošenje zakona koji zabranjuje simbole svih totalitarnih režima, ali njegovi kritičari tvrde da nije ispunio obećanje o odmaku od atmosfere netolerancije, govora mržnje prema manjinama te pritisaka na nezavisne medije.
 
Politički analitičar Žarko Puhovski izjavio je da je premijer usredotočen na osiguravanje ostanka na vlasti: "Umjesto da vodi državu, vlada se bavi održavanjem svoje većine", rekao je, prenosi Index.hr.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar