Zaev posjetio "Idrizovo": Stidim se što sam premijer zemlje s ovakvim zatvorima

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Premijer Makedonije Zoran Zaev posjetio je danas Kazneno-popravni dom Idrizovo u Skoplju, gdje se i sam uvjerio i osudio izuzetno loše uslove najvećeg zatvora u Makedoniji.

Zoran Zaev / 24sata.info

"Stidim se što sam premijer jedne zemlje gdje su zatvori izvan svih standarda čovječnosti i socijalnog aspekta života pojedinaca koji su osuđeni i izdržavaju kaznu", rekao je Zaev koji je zatvor posjetio na poziv  Ombudsmana i Helsinškog odbora za ljudska prava Makedonije.

Istakao je da se u zatvoru nalazi više zatvorenika nego što standardi dozvoljavaju, a zbog ovakvih uslova, premijer Makedonije očekuje da će relevantne institucije pokrenuti raspravu i poduzeti određene mjere.

"To samo po sebi pokazuje kakve posljedice povlači. Ovo je dodatni problem za osobe lošeg zdravstvenog stanja, a govorimo o zdravlju ljudi. Hrana je vjerovatno još jedan dodatni problem zbog samog broja. Ljudi govore da kako bi imali koliko-toliko redovan i kvalitetan obrok moraju dobijati pakete od kuće, dok jedan dio sprema sam u prostorijama zatvora", opisao je Zaev uslove u zatvoru.

Jedno od rješenja, kako je kazao, je zakon o amnestiji, o čemu se već raspravlja u makedonskoj javnosti.

"Otvorićemo ovu raspravu pred institucijama koje mogu donijeti adekvatne odluke u skladu sa međunarodnom praksom", izjavio je makedonski premijer.

Dodao je da su vlada i parlament spremni iznaći brzo rješenje za izuzetno loše i nehumane uslove u zatvorima.

Najveći zatvor u Makedoniji, bio je predmet istraživanja Odbora za sprječavanje torture Vijeća Evrope, koji je u svom izvještaju osudio nehumane uslove u ovom zatvoru.


(AA)

Pošaljite Facebook komentar