FOTO / Kolinda Grabar Kitarović: Sve zemlje regije da postanu članice evropske porodice

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Izabrana predsjednica Republike Hrvatske Grabar Kitarović je pred predsjednicom Ustavnog suda Hrvatske položila zakletvu da će kao hrvatski državni poglavar poštivati Ustav i zakone zemlje, brinuti se za njihovo poštivanje i čuvati nezavisnost zemlje.

Foto: Anadolija

Izabrana predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas u Zagrebu i zvanično inaugurirana je u novu predsjednicu zemlje, a svečanosti je prisustvovalo devet predsjednika država, jedan premijer, četiri predsjednika parlamenta, šest ministara, odnosno ukupno 88 stranih delegacija, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Izabrana predsjednica Republike Hrvatske Grabar Kitarović je pred predsjednicom Ustavnog suda Hrvatske položila zakletvu da će kao hrvatski državni poglavar poštivati Ustav i zakone zemlje, brinuti se za njihovo poštivanje i čuvati nezavisnost zemlje.

Grabar Kitarović je u obraćanju prisutnima na Markovu trgu, odnosno u Poslanici Predsjednice Republike naglasila potrebu novog zajedništva, „istog onog zajedništva na kojem je inzistirao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman“.

„Prisegom sam se obvezala da ću služiti svim građanima Hrvatske i svjesna odgovornosti, spremna preuzimam dužnost predsjednice zemlje. Bit ću predsjednica svih, bez obzira na političku, nacionalnu, rasnu i druge pripadnosti. Građani Hrvatske, vi ste me izabrali i vama ću služiti i odgovarati“, poručila je Grabar Kitarović.

Nova predsjednica je obećala da će biti spremna priznati greške ako ih bude činila, ali da nikada neće raditi protiv interesa zemlje. Zahvalila se i svojim prethodnicima Stjepanu Mesići i Ivi Josipoviću, te dodala da neće izbjegavati da od njih zatraži savjet.

Ističući da će ljubiti domovinu „ne znači samo pesnica na srcu dok svira himna, niti je dovoljno samo istaknuti zastavu na prozoru“, grabar Kitarović je kazala i da se domoljublje izražava na mnoge načine, a da su istinski hrvatski domoljubi oni koji poštuju zakone, lijepo odgajaju djecu, brinu za stare i čine dobro zajednici.

- "Želim podržati jačanje državnosti BiH" -

Ukazujući da je hrvatska ekonomija već šest godina u krizi, Grabar Kitarović je kazala da je sada vrijeme širokog konsenzusa i kompromisa kako bi se izdigli iznad pojedinačnih, a za uštrb općih interesa.

Nova radna mjesta koje privrednici trebaju otvarati, borba protiv korupcije i poreske reforme koje će rezultirati novim poslovnim projektima neka su od važnih pitanja koja je Grabar Kitarović istakla tokom inauguracije.

„Postanimo svjesni komparativnih prednosti naše zemlje i iskoristimo ih za bolje sutra. Bit ću prvi poslovni diplomata u svijetu koji će ohrabrivati investitore“, kazala je Grabar Kitarović i dodala da su povećanje proizvodnje, izvoza, ulaganje u kvalitetnije obrazovanje, podsticaj malih i srednjih preduzeća preduvjeti za razvoj Hrvatske.

„Hrvatska je miroljubiva zemlja i nikada nikom neće biti prijetnja. Jake oružane snage su garant mira i stabilnosti. Ne možemo zanemariti ozbiljne krize u međunarodnim odnosima. Imamo svoje stavove i interese i za njih ćemo se boriti, a za to nam je potrebno jedinstvo, jaka ekonomija i moderno opremljena i osposobljena vojska“, poručila je Grabar Kitarović.

Nova hrvatska predsjednica Grabar Kitarović je kazala da je hrvatski trajni strateški interes da sve zemlje regiona nastave putem euroatlanskih integracija i postanu članice evropske porodice i upozorila da bi svaka druga opcija mogla voditi novim nestabilnostima i linijama razdvajanja.

Ističući da će Hrvatska kao članica Evropske unije i dalje podržavati te procese, Grabar Kitarović je kazala da Hrvatska želi da riješi sva otvorena pitanja sa susjedima, poput pitanja granica, a u odnosima sa Srbijom posebno je istakla važnost rješavanja pitanja statusa nestalih u domovinskom ratu.

Dodala je da će promicati i štiti prava manjina u Hrvatskoj, ali i prava Hrvata u susjednim državama.

„Zaštita hrvatskog naroda u BiH je jedan od najvažnijih strateških vanjskopolitičkih ciljeva. BiH vidim kao zemlju ravnopravnih tri naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata. Želim podržati jačanje državnosti BiH na temelju pune ravnopravnosti njenih naroda“, poručila je Grabar Kitarović.

Na kraju je ukazala na važnost mladih u društvu i kazala da hrvatsku omladinu vidi kao predvodnike novog hrvatskog zajedništva.

U Zagrebu su najviši politički uzvanici, članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednici Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Albanije, Slovačke i Mađarske, predsjednica Kosova, premijer Srbije, dok je svoj dolazak ukrajinski predsjednik Petro Porošenko odgodio zbog teških zbivanja u toj zemlji.

Početak ceremonije inauguracije označio je pucanj Gričkog topa i zvona Crkve sv. Marka, točno u podne. Nakon toga je uslijedilo intoniranje nacionalne himne Republike Hrvatske i minuta šutnje u znak odavanja počasti svim osobama koji su položili život za slobodu i nezavisnost zemlje.

Nova hrvatska predsjednica će tu funkciju zvanično preuzeti u četvrtak 19. februara, a mandat joj traje do 19. februara 2020. godine.

- Vučić: Moramo razgovarati i surađivati -

Prije početka inauguracije srbijanski premijer Aleksandar Vučić je novinarima kazao da je u Zagreb stigao sa porukom mira i dijaloga sa više međusobnog poštivanja i razumijevanja. On je čestitao narodu Hrvatske i novoj predsjednici na izboru, te poručio da Srbija želi dobru i korektnu saradnju sa Hrvatskom i da nema nikakvih uslovljavanja.

„Hrvatska je članica EU-a, a Srbija na tom putu, i mi moramo razgovarati i sarađivati jer nam je 90 posto interesa zajedničkih. Nadam se da ćemo se češće i bolje razumijevati u narednom periodu“, rekao je Vučić, prenosi Anadolu Agency.

(AA)

Pošaljite Facebook komentar