Jesam, zaključala sam djecu i otišla kod ljubavnika

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ostavila sam ih u krevetu. Sve troje. Spavali su zajedno da se zagriju... Bože, što me nisu pustili da uđem unutra, pa da završim sa svojom djecom.

Foto: Nezavisne

Ovo je u ispovijesti za „Blic“ u srijedu, dan prije nego što će biti uhapšena, ispričala Mirela Mikulčić (29), majka Nenada (4), Dimitrija (3) i Maje (2) koji su u ponedjeljak nastradali u stravičnom požaru u Velikoj Krsni.

Mirela Mikulčić je uhapšena juče odmah poslije sahrane svoje troje djece.

Kobne večeri, vatrogasci koji su došli veoma brzo nisu uspjeli da izvuku decu iz vatre. Pronašli su ih zagrljene ispod kreveta, gdje su pokušali da pronađu spas. Majka Mirela, koju osuđuje čitava Velika Krsna i većina Srbije, nepomično je sjedila na krevetu u kući Ljube Terzića s kojim je u vezi posljednjih godinu dana. Zato je i osuđuju, ostavila je zaključanu malu jdecu i otišla kod ljubavnika. Mada, konkretna pomoć ovoj porodici od institucija koje treba da brinu o ovakvim slučajevima je izostala.

- Sve je izgorelo za deset minuta. A kako, ne znam. Kažu da je od lampiona na jelci. Deca su je videla na reklami i kažu: “Mama, hoćemo i mi jelku”. I ja im kupila. Kamo sreće da je nikad nisam uključila. I šta sad. Šalju me na preglede, ali džabe, mene niko više ne može da izleči - izgovara Mirela gledajući u pod.
Vještak krije uzrok požara

Vještak za utvrđivanje uzroka požara završio je uviđaj u kući u kojoj su stradala djeca. Nakon njegovog odlaska skinute su trake sa oznakom policije kojima se zabranjivao prilazak kući.

- Uzrok je poznat, ali o tome ne mogu da govorim. Jedino što mogu da kažem je da požar nije podmetnut - rekao je vještak.

U utorak uveče, kažu, nije plakala. A u srijedu suze su joj se same slivale niz lice. Djecu je ostavila samu i otišla do Ljube da uzme makaze da podšiša komšiju. Ljuba je sa prijateljem bio u komšiluku, gdje su mu javili da gori Mirelina kuća. Odmah ju je pozvao.

- Zove me Ljuba i kaže, sve gori! Sve je izgorelo tako brzo. Bio je tu šporet na drva, grejalica je bila pored njih, jelka na vitrini u sobi u kojoj su spavali. Dajte mi njihove slike da ih vidim, nijednu više nemam. Sve je s njima izgorelo - obraća se Mirela Ljubinoj majci.

Mirela kaže da se nije mučila za djecu, ali radila je i po tuđim njivama, voćnjacima, muške poslove.

- Nisam se mučila jer mi za njih ništa nije bilo teško. Htela sam da oni imaju, kad ja nisam. Jesam, ostavljala sam ih zaključane jer sam se bojala da ne izađu na put, da ih ne zgaze kola. A sad? Borila sam se kroz život sama, pomagali su mi drugi koliko su mogli. Oca dece nemojte da pominjete, decu u ruke nije hteo da uzme - priča Mirela.

Mirela je iz Ljubine kuće otišla u Dom zdravlja, a narednih dana ostaće u Mladenovcu. Na putu ka ljekaru, prošla je pored kuće. Prijatelji koji su je vozili nisu joj dali da stane. Prethodnu noć, Mirelu je Hitna pomoć odvezla u psihijatrijsku ustanovu „Laza Lazarević“. Tamo su joj dali lijekove za smirenje i vratili nazad...

U Ljubinoj kući ostala je njegova majka, spremaju Svetog Nikolu, slave...

- Nije ona bila loša majka. Ali eto ostavljala je decu same, nije imala nikog da ih čuva. Samo da nije zaključala vrata, spasli bi se. To su bila pametna deca, lepa kao anđeli... - izgovara Ljubina majka.

Ljuba Terzić, koji je sa Mirelom u ljubavnoj vezi godinu dana, kaže da ona nije htjela pomoć socijalnog.

- Ja sam joj zabranio da peva po kafanama, rekao sam joj: „Čuvaj decu, traži pomoć“. Tako je pre tri meseca i prvi put otišla u centar. Odobrili su joj pomoć 9.000 dinara, sad je trebalo da dobije prvu uplatu. I za tu kuću, koju je Komesarijat za izbeglice trebalo da joj kupi, nije imala da plati neke takse. Ljudi sad pričaju svašta, a ona se žrtvovala za decu. Nije ona jela, da bi oni imali. Od usta je odvajala, a deca su bila zlatna, prepametna. Dolazila su kod mene. Prvo što pitaju bilo je: „Je l‘ me voliš“ - priča Ljuba.
Komšija Radoslav: Nikakva majka, stalno ih je ostavljala zaključane

Radoslav Vulović, jedan komšija ove unesrećene porodice, priča za “Blic” da Mirela nimalo nije pazila na svoju djecu. Kaže da je baš u vrijeme nesreće htio da dođe i odnese deci kolače. A, onda je samo vidio kako sve gori. Stara kuća, od blata, lamperija svuda...

- Ni sam ne znam što ne odoh do njih. Kad sam video vatru, preskočio sam žičanu ogradu, odvalio vrata, gorela su, nisam mogao dalje. I vatrogasci su bili nemoćni da ih spasu. Gorelo je kao barut, sve je bilo usijano. Kamenom sam razbio prozor. Dozivao sam decu, ali sve je bilo gotovo, tako brzo - priča Radoslav.

Za njega nema dileme ko je odgovoran za ovu nesreću:

- Ona Mirela nije bila nikakva majka. Ne mogu da pričam. Po celu noć ih je ostavljala zaključane, same. Ej, životinja čuva svoju decu, a ona... Deca su išla i upišana i usrana. Bunar otvoren, septička jama otvorena. Jednom su jadni i upali, ali srećom nije bilo duboko... Pomagali smo im svi, davali odeću za decu, hranili ih. Moj brat, kuća do njih, svako jutro davao im je mleko. Deca ujutru izađu napolje, ko prođe iz prodavnice, oni traže hleb i jogurt - priča Radoslav.

Dodaje da im otac nije dolazio. Vidio ga je tek u utorak posle požara.

- I odmah su se posvađali. Mirela je sedela tu na stepenicama. Rekao sam joj da i ona skoči u vatru. I ovima iz Centra za socijalno sam rekao: „Šta sad pričate. Što decu niste odveli u dom“. Dolazila je ovde patronažna sestra zbog male Maje, videla je sve. Mirela ni sa majkom nije bila u dobrim odnosima, čak je jednom htela da je baci u bunar - kaže Radoslav.

Djeca su, prema njegovim riječima, bila prelijepa, pametna.

- Mali Mita je bio prepametan. Da je ostavila vrata otključana, oni bi izašli - kaže Radoslav.

(Nezavisne novine)

Pošaljite Facebook komentar