Bandić: Jasenovac je bio jedno od najgorih stratišta

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ispred pravoslavne crkve na Cvjetnom trgu u Zagrebu danas je otvoren paviljon u povodu obilježavanja godišnjice proboja iz Koncentracijskog logora Jasenovac, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA). Tema paviljona je događaj koji se dogodio ujutro 22. travnja ...

Milan Bandić / 24sata.info

... 1945. godine kada je oko 670 logoraša konc-logora Jasenovac, na povik Ante Bakotića: ''Naprijed drugovi!'', krenulo u proboj. Paviljon je otvoren do 19. travnja.

Riječ je o crnoj, daščanoj, pravokutnoj građevini s jednim ulazom. Unutra su samo crni zidovi prostorije s podom od vlažne gline, bez krova.

Autor koncepta je Saša Šimpraga, arhitekt paviljona David Kabalin, a dizajner panela Niko Mihaljević. Ovaj projekt se realizira kroz program kulture Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba. Na otvorenju paviljona sudjelovali su gradonačelnik Milan Bandić i Milorad Pupovac.

Gradonačelnik Milan Bandić je rekao da su „antifašistički borci, kojih je ostalo malo živih, simbol otpora i slobode“.

''Jasenovac je jedno od najgorih stratišta u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima. Danas kad živimo u multikonfesionalom i multinacionalnom društvu, dužni smo mlađim naraštajima govoriti istinu o Drugom svjetskom ratu, ali i o Domovinskom'', zaključio je Bandić.

Zagrebačko gradonačelnik je ukazao i na Festival židovskog filma koji se održava svake godine u Zagrebu, a posljednja dva imala su za teme toleranciju i holokaust. Zahvalio je pritom uglednom filmskom radniku, producentu ''Schindler's liste'' Branku Lustigu za uložen rad na pokretanju festivala.

Milorad Pupovac posebno se zahvalio bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću, ministrici kulture i ambasadorima Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, Savezu antifašista kao i Savjetu židovskih općina za organizaciju ovoga događaja.

“Ovo je paviljon kojim smo Zagrebu približili Jasenovac. Jasenovac nije negdje tamo daleko. On je kao i Jadovno bio daleko od očiju ljudi. Ovaj paviljon pomoći će ljudima da osjete ulaskom na što su ljudi bili osuđeni; mokra glinena zemlja ispod, nebo iznad, tamni zidovi oko ljudi“, zaključio je Milorad Pupovac.

Na kraju je međunarodno nagrađivani zagrebački pjesnik Aleksandar Hutkono okupljenima recitirao svoju pjesmu „Velečasni“.

Večeras će se u Zagrebu održati znanstvenoistraživačka tribina s temom proboja iz Jasenovca.

(Fena)

Pošaljite Facebook komentar