Statistike o ubistvima: Stopa ubistva u Crnoj Gori jedna od najvećih na Balkanu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Zločin koji se nedavno dogodio u Srbiji gdje je Ljubiša Bogdanović usmrtio 13 ljudi izazvao je, kako u regiji tako i u inostranstvu, brojne komentare medija kao i nove diskusije o pooštravanju zakona o nošenju oružja. Inspirisani tim događajem, Zapadni su ...

Ilustracija / 24sata.info

... mediji analizirali statistike o ubistvima na Zapadu i Balkanu i došli do zapanjujućih podataka.

U Crnoj Gori je, prema tim podacima, stopa ubistava jedna od najvećih na prostoru bivše Jugoslavije.

Kada se saberu stope ubistava u svim državama bivše Jugoslavije dolazi se do koeficijenta od 1,7, što je potpuno ista stopa ubistava koja je zabilježena u Češkoj i Belgiji.

Statistički ekstremi na području bivše Jugoslavije su Slovenija i Crna Gora.

Prema podacima u Sloveniji je koeficijent stope ubistava 0,7, dok je u Crnoj Gori čak 3,5, što je navelo mnoge inostrane medije, kao što su Neue Zürcher Zeitung i Deutsche Welle Dw.de., na zaključak da mnogi građani balkanskih država imaju utisak da žive u nasilnim sredinama.

Međutim, prema statistikama broj ubistava vatrenim oružjem u državama bivše Jugoslavije nije veći nego u ostatku Evrope, što se vidi na primjeru Srbije gdje je mnogo oružja u rukama građana, na stotinu osoba koje posjeduju ni manje ni više već 38 komada oružja, a ipak na 100.000 građana ubistvo iz vatrenog oružja se počini na 1,2 ubistva.

Zbog toga je Srbija peta u cijelom svijetu što je dovodi u isti rang s Velikom Britanijom i Francuskom.

Britanski mediji su zapanjeni i rezultatima skorašnjih studija Ujedinjenih nacija da se po broju prijava pljački i napada može zaključiti da je taj broj mnogo manji na Balkanu nego na zapadu Evrope, te navode da je policija na Balkanu manje efikasna nego ona na Zapadu, ali da je brojnija.

(AA)

Pošaljite Facebook komentar