Osmanagić: "Srbijanska planina Rtanj nije piramida"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kontroverzni bosanski arheolog Semir Osmanagić rekao je da nije zagovornik teze da je misteriozna planina Rtanj u Srbiji piramida, kako su to mediji naveli, ali se zalaže za njeno istraživanje.

Semir Osmanagić / 24sata.info

"U pitanju je trostrano špicasto uzvišenje, trouglaste stranice nisu do kraja pravilne, nemaju istu dužinu na bridovima, niti su potpuno ravne. Teško je pretpostaviti da je riječ o građevinskom materijalu, prije će biti da se radi o prirodnom krečnjaku", rekao je pronalazač Bosanske doline piramida u Visokom.

Osmanagić za beogradski list "Danas" navodi da dosad nije bio na Rtnju, ali da će sigurno doći u budućnosti.

Srbijanski mediji su ovih dana, pozivajući se na istraživanje izvjesnog Centra za ekologiju i istraživanje "Duh Rtnja", naveli da je upravo Osmanagićev tim došao do podataka o piramidama ispod planine, kod Boljevca, koju zovu "krov Srbije".

Osmanagić, koji se trenutno nalazi u Londonu, rekao je da poznaje ljude koji su pokrenuli ideju o istraživanju Rtnja i podržava njihovu inicijativu.

"Ovo nije jedina lokacija u Srbiji, niti u regiji, gdje postoji mogućnost postojanja piramidalnih uzvišenja", dodao je Osmanagić.

Prvi korak koji treba preduzeti, smatra on, jeste pregledati topografske mape, koje će dati odgovor da li je riječ o pravilnim uzvišenjima, četverostranim geometrijskim tijelima, identičnom nagibu, istoj dužini bridova...

"Ako su odgovori afirmativni, može se preći na sljedeći korak, a to je preliminarno sondažno bušenje i otvaranje arheoloških sondi", istakao je Osmanagić.

(srna)

Pošaljite Facebook komentar