"Das ist Valter": Slovenci jedu ćevape, a onda uz bosansku kahvu i rahatluk zapale Drinu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Valter nije samo partizanski junak koji je branio Sarajevo od njemačkog okupatora. Valter i danas živi - brani i hrani Ljubljanu. U centru glavnog grada Slovenije, uz okupljalište mladih Metelkova, nalazi se popularni restoran „Das ist Valter“ kojega vodi Bosanac Milomir Mikić, porijeklom iz okolice Banja Luke.

Foto: AA

„Das ist Valter“ postoji dvije godine, a dio je lanca restorana istoimenog naziva. Prvi „Valter“ otvoren je prije tri godine u Kranju, a istovjetni restorani postoje u Škofjoj Loki i Jesenicama.
 
Na jelovniku su bosanska jela poput raznih vrsta pita, tarhane, čorbe, ćevapa, sudžukica, sarme, baklava, tufahija, tulumbi... Kad mladi Slovenci u restoranu „Das ist Valter“ pojedu neki bosanski specijalitet, onda zaslade baklavom ili tufahijom, nakon čega uz kahvu iz fildžana i rahatlokum, ako žele, zapale sarajevsku Drinu. Sve to vrijeme prate ih zvuci poznatih melodija iz bivše Jugoslavije, a na TV ekranima beskrajno se vrti kultni film „Valter brani Sarajevo“.
 
U sve ovo uvjerio se i novinar agencije Anadolija, koji je u potrazi za dobrom hranom i odmorom za tijelo i dušu, posjetio ljubljanski „Das ist Valter“.  Ljubazno osoblje ponosno govori da u restoranu rade ljudi iz sedam nacija, svi su Južni Slaveni, dolaze sa prostora bivše Jugoslavije i odlično se slažu.
 
„Ovdje vlada demokracija“ poručuje konobar Zoran, porijeklom iz okolice Banja Luke, te šaljivo dodaje da poznati film s Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi dobro utječe na apetit Slovenaca.
 
„Slovenci bi se rado vratili u stara vremena Jugoslavije. Naruče bosansku kahvu uz koju poslužujemo cigaretu sarajevske Drine, ratluk, jedu bosanska jela i gledaju film 'Valter brani Sarajevo' kojega stalno vrtimo na velikom TV ekranu. Slovenci su jugonostalgični, barem oni koji dolaze u naš restoran“, rekao je Zoran novinaru Anadolije.
 
Restoran posjećuju najviše Slovenci, a nešto manje gastarbajteri iz ostalih zemalja bivše Jugoslavije . Kuharica je „prava Bosanka koja je plaho ovladala jufkama i tarhanicama, što oduševljava Slovence“, kažu zaposlenici i dodaju da ima sličnih restorana, barem onih u kojim se poslužuju ćevapi, ali koriste druge recepte, a neki koriste i svinjsko meso.
 
U restoranu „Das ist Valter“ koriste pretežito goveđe meso, a za bolji ukus dodaju i malo ovčijeg. Popularnost i kvalitetu ovog restorana su nam potvrdili i slovenski Bošnjaci, koji u blizini imaju svoja udruženja, a zbog odluke restorana da ne koristi svinjsko meso često u njemu jedu.
 
„Imamo najjači grill u Ljubljani, ovakvu kvalitetu nitko nema“, rekao nam je kuhar Venco Stojimenov, porijeklom iz makedonskih Kočana.
 
Pušenje je u restoranu „strogo prepovedano“, ali se zato može „za toplijeg vremena do mile volje ćibučiti u ljetnoj bašti“. Sarajevsko pivo je normalna pojava u restoranu „Das ist Valter“ na čijem ulazu znatiželjnike mami ponuda „špikani ćevapi“, „špinačna pita“ i „plošča za 2 osebi“.

 

(AA)

Pošaljite Facebook komentar