Kosovo: Albanac osumnjičen da je oskrnavio groblje u Kosovo Polju

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kosovska policija uhapsila je Albanca osumnjičenog da je oskrnavio pravoslavno groblje u Kosovu Polju, potvrdio je Srni predsjednik srpske opštine Kosovo Polje Stevica Lazić. Lazić kaže da je ovo lice uhapšeno nakon jučerašnjeg uviđaja ...

Arhiv / 24sata.info

... koji su na groblju izvršili predstavnici KFOR-a i kosovske policije.

On navodi da su pripadnici KFOR-a i KPS-a ustanovili da je skinuto 58 nadgrobnih spomenika, a da je veliki broj oštećen.

"Dobili smo uvjeravanja da će slučaj biti do tančina istražen i da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde", rekao je Lazić.

Prištinski mediji prenose da je uhapšen M. Buzuka, koji je trenutno u pritvoru u Prištini.

Skrnavljenje pravoslavnog groblja u Kosovu Polju primijetili su mještani prije dva dana i slučaj prijavili KFOR-u, KPS-u, EULEKS-u i Misiji OEBS-a.

Na pravoslavnom groblju u Kosovom Polju porušeno je oko 130 spomenika, a u najnovijem skrnavljenju oštećeno je više od 50 spomenika.

Srbi u Kosovu Polju i Eparhija raško-prizrenska zatražili su zaštitu međunarodnih misija na Kosovu, tvrdeći da se pred njihovim očima vodi bjesomučni rat, kako protiv živih tako i protiv njihovih mrtvih.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju zatražila je da se skrnavljenje pravoslavnog groblja u Kosovu Polju istraži i optužila kosovsku policiju da je pokušala da zloupotrijebi ovaj slučaj, jer je prikazala da su spomenici porušenu u selu Nakarade umjesto na groblju u Kosovu Polju.

(Srna)

Pošaljite Facebook komentar