Indija uspješno lansirala raketu prema Mjesecu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Indija je uspješno započela svoju lunarnu misiju nakon što je prošle sedmice odgodila lansiranje rakete zbog tehničkih problema.

Foto: 24sata.info

Candrayaan-2 lansiran je danas iz svemirske stanice Sriharikota u 14:43 prema lokalnom vremenu. Indija se nada da će njena misija vrijedna 150 miliona dolara biti prva u kojoj će sletjeti na južni pol Mjeseca.

Današnje lansiranje indijske rakete emitovano je uživo na državnoj televiziji u ovoj zemlji, kao i putem društvenih medija.

Nakon što je raketa uspješno lansirana u kontrolnoj sobi Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO) uslijedio je aplauz koji je trajao nekoliko minuta, dok je raketa putovala prema vanjskoj atmosferi.

Inače, ovo je najsloženija misija koju je agencija ISRO ikada provela.

"Ovo je početak historijskog putovanja Indije prema Mjesecu", rekao je Kailasavadivoo Sivan, šef agencije ISRO.

Podsjećamo, odbrojavanje prilikom lansiranja indijske rakete 15. jula prekinuto je 56 minuta prije lansiranja. Indijski mediji izvijestili su da je lansiranje odgođeno zbog curenja iz boce helijskog gasa u kriogenom motoru rakete.

Prva lunarna misija koju je Indija provela 2008. godine, pod nazivom Chandrayaan-1, nije dovela do slijetanja na površinu Mjeseca, ali je tokom ove misije izvršena prva i najdetaljnija potraga za vodom na Mjesecu uz korištenje radara.

Chandrayaan-2 će pokušati sletjeti blizu ne baš puno istraženog južnog pola Mjeseca.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar