Studentski projekt o antibioticima proglašen najboljim na sjednici IFMSA

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Projekt Udruženja studenata medicine Bosne i Hercegovine (BoHeMSA) pod nazivom "Koristimo antibiotike pažljivo" je na generalnoj sjednici Internacionalne Federacije Asocijacije studenata medicine (IFMSA) početkom marta u Sloveniji proglašen najboljim i nagrađen je peharom "AMR Champion".

Foto: Mreža za izgradnju mira - 24sata.info

Kroz projekt je u okviru edukacije učestvovalo više od hiljadu učesnika različite dobi, od djece predškolskog doba i njihovih roditelja, osnovaca, srednjoškolaca i studenata medicine, farmacije, stomatologije, zdravstvenih studija, veterine, prirodnomatematičkog fakulteta do infektologa, farmakologa, pedijatara, mikrobiologa i drugih.

Učesnici su bili informirani o tom problemu te mjerama za sprečavanje.

Iz BoHeMSA ističu da antimikrobna rezistencija (AMR) predstavlja jedan od najvećih izazova s kojima je suočena medicina 21. stoljeća.

Već danas su vidljive posljedice otpornosti mikroorganizama u vidu postojanja "superbakterija" i teško izlječivih infekcija. Nepažljivo korištenje antibiotika i njihova zloupotreba jedni su od faktora koji doprinose i uzrokuju AMR.

- Ova internacionalna nagrada predstavlja izuzetan uspjeh naših studenata i govori u prilog kvalitetu, hrabrosti i trudu studenta medicine Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz BoHeMSA.

(FENA)

 
Pošaljite Facebook komentar