Završena šesta Sedmica mozga u Tuzli

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Projekt "Tuzla Brain Week 2019" koji već šesti put implementira Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta Tuzla "Medicus" završen je u petak, 15. marta, saopćeno je iz "Medicus-a".

Foto: tuzlanski.ba -24sata.info

Ove godine u organizaciji su učestvovale i druge partnerske organizacije uključujući Udruženje studenata medicine BoHeMSA (lokalni komitet Tuzla), Udružnje studenata elektrotehnike EESTEC (loklani komitet Tuzla), IEEE studentski ogranak Tuzla te BH Futures Foundation.

Ovogodišnji mentori projekta bili su načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla Dževdet Smajlović i načelnik Klinike za neurohirurgiju UKC Tuzla Mirsad Hodžić.

Primarni cilj Tuzla Brain Weeka jeste edukacije stanovništva, a taj cilj ispunjava se putem dobnih radionica koje su održane u JU Naše dijete – vrtić Poletarac, Osnovna škola "Tušanj", Gimnazija "Meša Selimović", Srednja medicinska škola Tuzla, KŠC "Sveti Franjo" Tuzla, Farmaceutski fakultet, Prirodno-matematički fakultet i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Tuzli, JU Dom penzionera Tuzla te Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i fizičkom razvoju Tuzla.

U toku sedmice, učesnici projekta su imali prilike prisustvovati radionicama i predavanjima iz oblasti poput neurologije, neurohirurgije, neurokardiologije, urgentne medicine, zatim radionicama iz inženjerskih grana i tehničkih grana koje se povezane sa ovogodišnjom temom Sedmice mozga.

Jedan dan bio je posvećen i biomedicinskom inženjeringu, te je u Narodnom pozorištu Tuzla omogućeno učesnicima, ali i građanima, da uče o toj multidisciplinarnoj nauci.

U toku Sedmice mozga održavane su studentske naučno-istraživačke sesije, na kojima su studenti prezentovali naučno-istraživačke radove, te za njih bili nagrađeni.

Ukupni utisci uključenih u projekt su pozitivni, te je ovom sedmicom Bosna i Hercegovina stavljena na globalnu mapu obilježavanja Sedmice mozga, s obzirom na to da je Tuzla jedini registrovani partner iz naše zemlje za ovu inicijativu, navodi se u saopćenju.

Pošaljite Facebook komentar