NASA započela novu misiju na Mars

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Američka svemirska agencija NASA lansirala je novu sondu na Mars.

Foto: 24sata.info

Misija pod nazivom „InSight“ će biti prvi projekat koji se pretežno bavi istraživanjem unutrašnjosti te planete, izvještava BBC.
 
Letjelica, koja bi na Mars trebala sletjeti u novembru, postavit će seizmografe na površinu kako bi ispitivala potrese, odnosno tzv. „marsotrese“.
 
Ovi potresi bi trebali pružiti informacije o slojevima podzemnih stijena, a te informacije će biti uspoređene s onima sa Zemlje kako bi naučnici saznali više o stvaranju planeta prije 4,6 milijardi godina.
 
- Sva ta pomjeranja koja vidite na seizmografima, naučnici znaju kako izvući te informacije. Nakon što zabilježimo mnogo, mnogo 'marsotresa' iz različitih pravaca, moći ćemo sastaviti trodimenzionalni pregled unutrašnjosti Marsa – objasnio je dr. Bruce Banerdt, glavni istraživač projekta „InSight“.
 
Raketa Atlas je lansirana iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji u 04.05 sati po lokalnom vremenu u subotu.
 
NASA je seizmografe na ovu planetu posljednji put poslala tokom 1970-ih godina, ali ove misije nisu uspjele detektovati vibracije u tlu jer su instrumenti postavljeni na glavni dio sonde.Tako su te sonde zabilježile jedino podrhtavanja stabilizatora letjelice usljed vjetra.
 
„InSight“, s druge strane, će imati seizmografe postavljene direktno u tlo Marsa.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar